Kategoriler
Etkinliklere katıl!

Az Bilinen Ancak Çok Etkili: Restoratif Yoga

Gevşeyin ve yavaşlayın… Hayat bazen es vermekle daha fazla hızlanan bir döngüdür. Yoganın her çeşidi bedeni ve ruhu esnetir ve rahatlatırken restoratif yoga tüm vücudu rahatlatmak ve dinlendirmek için kullanılan bir yöntemdir. Bedeninizi zorlaman gevşeyerek rahatlamak istiyorsanız restoratif yoganın incelikleri yazımızda.

Restoratif Yoga Nedir?

Bu yoga çeşidinde basit destekler ile uzun süre rahatlama sağlanır. Hindistan’da ortaya çıkan bu tür kısa süre içerisinde tüm dünya tarafından benimsense de ülkemizde ünü çok fazla yayılmış değildir. Bu yoga çeşidinde diğer türlerden farklı olarak sandalye, göz bantları, yastıklar, battaniyeler, yumuşak objeler veya duvar kullanılır. Uzun süre belirli bir pozisyonda kalarak bedenin rahatlaması sağlanırken özel duruş teknikleri ile huzurun kapılarının açılması amaçlanır. Bu çeşidin düzenli yapılması bedenin gevşemesini sağlarken günlük hayatın stresinden kurtulunuz ve kişi bedenindeki kasları serbest bırakmayı öğrendiğinde stressiz bir yaşamın tadına varır.

Restoratif Yoga’nın Yararları Nelerdir?

Bu yoga kişinin canlanmasını, gevşemesini ve rahatlamasını sağlamak amacındadır. Bedeni ve zihni özgür bırakarak, nefes alma teknikleri ile yavaş hareket ederek negatif enerjiden kurtulmaya çalışılır. Diğer çeşitlerden daha yavaş ilerlemesi ve zamanın yavaş akması meditasyon yapılmasına da uygunken stresin yönetilmesi ve tüm beden sağlığı için önemlidir. Bazı sağlık sorunlarından ve zorlayıcı hareketlerden ötürü spor yapamayan kişiler içinde uygundur çünkü burada temelde bedeni zorlamak yerine yumuşak davranışlar ve duruşlar bulunmaktadır. Uzun bir süre belirli bir duruşta sabit kalınması kan basıncını ve kan şekerini yükseltirken sinir sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu yoga türünün ilk amacı her zaman rahatlamak ve gevşemektir. Bu sebepten kullanılan malzemelerin uygunluğu önemlidir. Sert matlar yerine mutlaka daha yumuşak matlar tercih edilmelidir. Kişinin konsantrasyonunu ve rahatlığını arttırmak için yastık, blok veya kemerler kullanılabilir. Vücudun herhangi bir yerinde duruştan ötürü bir rahatsızlık hissedilmemelidir. Kaslarınızı çok fazla germeden açılmasını sağlanmalıdır. Bunu psikolojik açıdan desteklemek için dilerseniz mum, tütsü veya müzikten yardım alabilirsiniz. Duruşlarda yavaş hareket edilir ve uzun süre belirli bir pozisyonda kalındıktan sonra da ani hareketler tercih edilmez. Yavaş ve oldukça rahat tavırlar ile bedensel sağlık ve huzur aranmaktadır.

Restoratif Yoga Duruşları

Bu tür için en fazla tercih edilen ve etkili duruşların başında Balasana gelmektedir. Normal hayatta ise çocuk duruşu olarak isimlendirilir. Bunun için öncelikle yumuşak bir mat üzerinde oturun ve dizlerinizi içe doğru kıvırıp açarak öne doğru eğilin. Kollarınızı dilerseniz yastık veya bolster ile sararak başınızı bir yöne konumlandırıp bedeninizi tamamen özgür bırakın. Dilerseniz daha kolay gevşeyebilmek için battaniyede kullanabilirsiniz. Bu pozisyonda dizleriniz uzun süre katlı duracağından diz sorunu yaşayan kişilere önerilmez. Dilediğiniz kadar bu pozisyonda kalarak doğrulabilirsiniz.

Diğer bir duruş ise Supta Virasanadır. Yani dizlerinizin üzerinde sırt üstü yatmaktır. Sırt üstü uzanın başınızın altına bolster alın ve dizlerinizi belinize doğru kıvırarak uzanın. Belinizde bir ağrı oluşmaması için küçük bir yastık kullanabilirsiniz. 5 dakika kadar bu duruşu gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Dilerseniz hemen ardından ayaklarınızı tabanından birleştirerek yine sırt üstü uzanarak yatan kelebek duruşunu gerçekleştirebilirsiniz. Ellerinizi serbest bırakın ve sadece bedeninizde gevşemeyi hissedin. Alt bölge yorgunluğunuz var ise bacaklarınızı duvara alarak rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bütünsel gevşeme için restoratif yoganın en tercih edilen duruşu ise Shavasana olarak bilinen duruştur. Göz bandı ile gözlerinizi kapatın kollarınızı ve bacaklarınızı kasmadan iki yana açarak hareketsizliğin içerisindeki sükûneti dinleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir