Kategoriler
Genel

Kışa Hazırlıklı Olma Rehberi

Sonbahar aylarında vücudun farklı hissetmesi ve iştahınızın artması normaldir. Bu sürecin farkında olarak vücudu kışa hazırlamak ve yaz aylarındaki beslenme düzenini rezerve etmek gereklidir. Kış aylarında öncelikle kişi bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışmalı ve sağlıklı şekilde soğuk havaların keyfine varmanın yollarını aramalıdır. Yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da egzersizler devam etmeli ve beslenme programında yapılacak küçük değişiklikler ile zinde bir döneme girilmelidir. Kış aylarında dikkat etmeniz gerekenler yazımızda.

Su Tüketimi Her Zaman Çok Önemlidir

Su tüketiminin ne kadar önemli olduğu her tarafından bilinen ve kabul gören bir gerçektir. Günlük ortalama 2,5 litre su tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilmekte olup en doğru oran ise kişinin kilosuna uygun su tüketimidir. Her bir kilogram için 40 ml su tüketimi bilimsel açıdan doğru kabul edilmektedir. Kış aylarında daha az terlediğimiz ve daha az sıcak hava ile temasımız olduğu için kişi doğrudan su tüketimini azaltıyor. Ancak susuz hissetmemeniz vücudunuzun suya ihtiyacı olmadığı anlamına gelmek ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için su tüketimini her zaman olduğu gibi korumanız gerekmektedir. Soğuk havalarda suya ihtiyaç durmuyor veya içmeyi unutuyor iseniz yanınızda su şişesi taşımaya özen gösterebilir veya kendinize hatırlatıcı notlar yazabilirsiniz.

Güneşi Yakalayın

Sonbahar ve kış aylarında güneş ülkemizin bulunduğu coğrafi konumdan ötürü daha eğik açıyla gelse dahi güneş hala oradadır ve yararlı etkileri halen devam etmektedir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve güneşten faydalanmak için güneşin en dik geldiği saatlerde güneşli ortamlarda bulunmaya özen gösterebilirsiniz. Çalışıyor iseniz öğlen güneşinden faydalanmak için aralarınızda açık havaya çıkabilir ve 20 dakika kadar güneş ışınlarının size temas etmesini sağlayabilirsiniz. D vitamini kış aylarında koruyucunuz olacaktır.

Antioksidan Almaya Özen Gösterebilirsiniz

Antioksidanlar vücuttaki savunmayı güçlendirir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bunun yanında vücuttaki yararlı enzimlerin sayısını da arttırır. E, C ve A vitaminlerinin oranını arttırmalı ayrıca Omega-3 yağının vücuda alınmasına özen gösterilmelidir. Bunun yanında roka, domates, ıspanak, havuç, taze sebzeler ve baklagiller de düzenli olarak beslenme programında yer almalıdır. Kış aylarında haftada 1 veya 2 kez baklagiller grubu uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Spor Yapmayı İhmal Etmeyin

Spor yapmak kış aylarında da önemlidir. Kan dolaşımınızı hızlandırır ve mevsim değişikliklerindeki bitkinliğinizi azaltır. Ayrıca spor esnasında vücut ısınacağı için vücudunuzun daha dengeli olmasını sağlar. Haftada 3 yahut 4 gün egzersiz yapmaya özen göstererek kış aylarında hem bedeninizi kuvvetlendirebilir hem de olumsuz etkilerden en az hasarla yeni bir mevsime başlayabilirsiniz. Beslenme düzeni ve egzersizler ile kış aylarında daha az sağlık sorunu yaşayarak daha zinde geçirebilirsiniz. Unutmayın ki kışın sonu bahardır ve bahar aylarında düzensiz beslenme ve az egzersiz sonucu alınan kilolar bahar aylarınızın daha tempolu geçmesine neden olabilir. Her mevsim spor hem mevsim sağlıklı beslenme programı siz aynı kalın değişen sadece hava durumu olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir