Kategoriler
Genel

Yeni Başlayanlar için Basketbol Kuralları

Basketbol uluslararası turnuvaları düzenlenen bir spor olması dışında, bireysel veya arkadaşlar arasında da eğlencesine oynanabile popüler bir oyundur. Uygun bir saha ya da pota bulmak ve bir de basketbol topu olması ilk etapta yeterlidir. Basketbol diğer sporlardan farklı olarak tek başına bile oynanabilir.

Dikkat edilmesi gereken ise uyun basketbol topunu bulmaktır. Farklı numaralar ile üretilen basketbol topları, ağırlık ve boyutlarına göre farklı yaş gruplarına göre imal edilir. Yeni başlayanlar için ve profesyoneller için tüm basketbol toplarını inceleyebilirsiniz.

Basketbolun lideri Anadolu Efes’in sponsorluğunu üstlenen markamız Sportive ile profesyonel ürünler sunuyor, her yaşa uygun basketbol ürünleriyle spora tam destek sunuyoruz. Anadolu Efes yeni sezon ürünleri https://www.sportive.com.tr/anadolu-efes-takim-urunleri  sayfasından incelenebilir ve forma siparişi vererek takım ruhunu paylaşabilirsiniz.

Basketbol Kuralları

Yeni başlayanlar için tek kural, topu potadan geçirmektir. Öncelikle potada antrenman yapmak, olabildiğince pratik yapmak ve topun çemberden geçişi, sahanın her açısından ve her attığında geçecek şekilde akışkanlık sağlandığı zaman, basketbol kurallarına geçilebilir. Basketbolda temel amaç sayı almak yani topu çemberden geçirmektir. Dolayısıyla tüm kurallara uyulmuş olsa ve fakat potanın filesi o şahane meşinin sürtünme sesini çıkarmıyorsa bir anlam ifade etmez. Yeterli pratik sağlandıktan sonra, basketbol kuralları şu şekilde sıralanabilir;

  • Basketbol takımları 5 kişiden oluşur
  • Maç iki sahadaki 2 pota ile oynanır.
  • Her iki takımda, karşı takımın potasına sayı atarak skor yapar
  • Maç süresi sonunda en çok sayı alan, maçın galibi olur
  • Atışın yapıldığı konuma göre sayı belirlenir. Her sayı 2 puan, 3 sayı çizgisinin gerisinden atılan sayılar 3 puan ve serbest atışlarda atılan basketler 1 puan olarak kabul edilir.
  • Her oyuncunun 5 faul hakkı vardır.

Basketbolda Hücum

Basketbolda top sürme dribbling olarak adlandırılır. Hücum, dribbling ya da paslaşarak yapılır. Takım arkadaşları arasında paslaşarak potaya topu atarak veya oyuncunun sahayı tek başına geçip, çembere atmasıyla puan kazanılır.

Basketbolda Hücum Teknikleri

  • Dribbling (Top Sürme)

Basketbola yeni başlayanlar ilk kez top sürmeye başlarken, topu parmaklarıyla kavramayı alışkanlık edinebilirler. Topa avuç içi ya da sert baskı ile değil daha çok parmak uçları ile yön ve kuvvet uygulayarak top sürme pratiği sağlanabilir.

Top sektirirken konumu iyi belirlenmelidir. Şayet sağ el ile sektiriliyor ise top sağ çaprazda olmalıdır. Önce durağan pozisyonda top sektirilerek başlanabilir. Ayaklar omuz genişliğinde açılır ve top sektirilmeye başlanır. Bunun için dik durulması gereklidir. Topun ideal yüksekliği bel hizasına kadar gelmeli ve ideal şekilde sektiğinden emin olunduktan sonra stance pozisyonu olarak nitelendirilen dizlerin hafif bükülerek, top sektirilmeye devam edilmelidir.

İleri bakmak önemlidir. Top sektirirken topa değil, karşıya bakmak gereklidir. Bu sayede beden otomatik şekilde topu sektirmeye, sürmeye devam eder ve oyuncu paslaşacağı oyuncunun konumunu rahat belirler ya da çembere daha rahat odaklanır. Yeni başlayanların en çok yapması gereken pratiklerden biri budur. Top, oyuncunun elinde kendiliğinden akışkanlaşmalı ve oyuncu topa bakmadan sektirmelidir.

Oyuncunun performansına bağlı olarak dirbbling, yürüyerek ya da koşarak yapılabilir. Bu, tamamen sahanın konumu, diğer oyuncular ve rakip oyuncuların pozisyonuyla alakalı olarak belirlenir.

Ballhandling yani top kontrolü olabildiğince geliştirilmelidir. Her iki el ile de top sürme pratiği önemlidir.

  • Basketbolda Pas

Basketbolda pas verme, paslaşma farklı tekniklerle yapılır. Çeşitlendirmek ve her şekilde paslaşma mekanizmasını kullanabilmek önemlidir. Pas, hedeflenen nokta veya kişiye gitmişse pastır. Bu aşamada analiz ve gözlem en hızlı şekilde yapılmalıdır.

Takım arkadaşı ideal açıklık ya da konumda bulunabilir. Fakat karşı takım oyuncularının saniyeler içerisinde pası kesme, pası alma olasılığı çok iyi hesap edilerek paslaşma sağlanmalıdır.

Basketbolda yeni olanlar için;

  • Pas, takım arkadaşının eline gitmelidir
  • Pas, konuma göre sert, paslaşılacak kişinin mesafesine göre yumuşak olmalıdır
  • Pasların her zaman düz gitmesi gibi bir konu olmaz. Her pas kendine özgü ve oynanan liglere göre falsolu, bombeli olabilir. Lakin bu, profesyonellik ve alıştırma gerektirir. Pasın hangi el ile yapılacağı, hangi mesafede ya da hangi konumdan gönderileceğine bağlı olarak biçimlendirilir.
  • Göğüs pası alıştırmaları yapmak önemlidir. Göğüs pası ayaraı, debriyaj ve fren gibidir. Sert basi yumuşak bırak gibi bir senkronizasyon ile uygulandığında başarılı olabilir. Yani topu iki göğüs arasında kavrama ve avuç içi ile top arasındaki havanın en ideal oranını belirlemek ve beden hareket etmeden sadece kol ve bilekler ile topu fırlatmak, basketbolun estetik vurgularından biridir. Topun havada süzülüşüne göre pasın başarısı sağlanır.

Bounce Pas

Basketbolda yerden sektirme olarak bilinen bounce pas uygulanırken; ayakları omuz genişliğinde açılır. Top, eller arasına adeta havayı sıkıştırmaya çalışıyormuş gibi alınır. Top, göğüs hizasında parmaklarla kavranır ve ardından düz ve sert şekilde yere doğru atılır. Bu sıra zıplayan top, hedeflediğiniz yere pas olarak gitmelidir.

Bounce pas atıldığında, kollar düz ve her iki bilek de dışa doğru açılır. Bu esnada avuç içleri dışa bakıyor olmalıdır. Basketbolun temel pas teknikleri arasında bir de baş üstü pas tekniği bulunur. Bu pasın uygulanması için; top sıkıca kavranır ve baş parmaklar topun arka kısmında olur. Pas gönderilecek takım arkadaşı uzakta ise bu pas tekniği oldukça etkilidir.

Basketbolda Şut

Bu pozisyonun uygulanması için ayaklarınız omuz genişliğinde ve ayak uçları potayı gösterir şekilde konumlanmalıdır. Dizler ise hafif bükük şekilde olmalıdır. Şutta pozisyona ayaklardan başlanır.

Ayak tabanı, bilekler, yerden itme ve yükseltme gücü ile dizlerinizden alınan kuvvetle şut gerçekleştirilir. Şut atılan kolun dirseği 90º açıda olmalıdır. Top, avuçların iç kısmında değmeden parmaklar ve el koordinasyonu ile gönderilmelidir. Diğer el ile de topun kenarları tutularak dengelenme sağlanır.

Basketbolda Turnike

Farklı şekillerde uygulanabilen basketbolda turnike pozisyonları, hücumun en önemli faktörlerinden biridir. Basketbol sahalarında nadiren görülebilen turnikeler, yeni başlayanlarda ne kadar pratik yapılırsa o kadar başarılı olur.

  • Sağ Turnike

Potanın sağından ve sağ elle uygulanır. Sağ turnike; önce sağ adım sonra sol adım ardından sıçrama ve topun potaya gönderilmesiyle olur. Bu esnada sağ el ile sayı yapılır.

Sağ turnikede top elde iken oyuncu koşu halinde olmalıdır. Atılan ikinci adım sıçrama pozisyonunda olmalıdır. Gelinen tarafa göre o el kullanılarak sayı yapılmalıdır. Atış, en yüksek yerden yapılmalıdır.

  • Sol Turnike

Sağ turnikenin diğer yönünde ve diğer el ile aynı şekilde uygulanır. Top, oyuncunun sol elinde ve koşu pozisyonunda iken, sol adım sonra sağ adım ve sıçrama ile sayı atılır.

Basketbolda Savunma

Basketbolda savunma, rakip takımın sayı yapmasını önlemek üzere olmalıdır. Pas kesmek, top çalmak ve rakip oyuncuların atışlarını önlemek, sayı yapmak kadar önemlidir. Fakat basketbolun kuralları dahilinde ve spor centilmenliği dahilinde yapılmalıdır.

Basketbol diğer sporlardan farklı olarak en saygın, saygılı sporlar arasında yer alır. Savunma taktikleri ve teknikleri de yüksek kalite içerir. Şayet oyuncuların savunma girişimleri, basketbol kurallarına uygun değilse, oyuncu maçtan çıkarılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir