Kategoriler
İlk adımı at!

Alzheimer, Demans, Bunama! Eyvah!

Alzheimer, Demans, Bunama! Eyvah!; Eylülü geride bıraktık! Dünya Alzheimer ayıydı. Biz de farkındalığınızı geliştirmek için bir yazı hazırlamaya karar verdik.

Bilişsel gerileme 40’lı ve 50’li yıllarda başlar. Uzun süren bu global korona talihsizliği nedeniyle ne yazık ki risk arttı. Bu nedenle özellikle dikkatli olmamız gerekiyor. Demansı önlemek için üç noktayı tanıtacağız ve matcha’da bulunan teanin bilişsel işlevlerin doğruluğunu artıracağını anlatacağız.

Alzheimer, Demans, Bunama! Eyvah!
Alzheimer, Demans, Bunama! Eyvah!

40’lı Ve 50’li Yaşlardan İtibaren Dikkat!

Uluslararası Alzheimer Hastalığı Derneği (ADI) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından demans farkındalığını artırmak amacıyla bu hastalık için bir ay seçildi ve o da Eylül ayı oldu.

Alzheimer hastalığının nedeni henüz aydınlatılamamıştır ve mevcut ilaçlarla semptomları tamamen yok etmek zordur. Öte yandan, yaşam tarzı alışkanlıklarını gözden geçirerek, başlangıç ​​riskini azaltmanın ve semptomları önlemenin hatta iyileştirmenin mümkün olduğu bilinmektedir.

Gelecekte bunamanın başlamasına neden olan beyin fonksiyonlarındaki düşüşün 40’lı ve 50’li yıllarda başladığı söylenir. Özellikle korona kriziyle birlikte, giderek daha fazla insan, egzersiz eksikliği ve iletişim eksikliği nedeniyle bilişsel gerileme hissetmeye başladı. Bu rakam 35 yaşına kadar düştü.

Dünya Alzheimer Ayı biterken Alzheimer hastalığını önleyen ve iyileştiren yaşam tarzı alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmek için bunu fırsat olarak değerlendirelim istedik.

Alzheimer, Demans, Bunama! Eyvah!

Önemli Üç Nokta: Diyet, Egzersiz Ve Uyku

Demansı önlemek için bu üç noktaya dikkat edilmelidir: beslenme, egzersiz ve uyku

Beslenme, egzersiz ve uyku, Alzheimer hastalığının önlenmesi ve iyileştirilmesi için üç önemli faktördür.

Dengeli beslenme sadece demans için değil, kırgınlık hissi ve yaşam tarzıyla ilgili hastalıkların önlenmesinde de etkilidir. Hani her zaman söylenir üç beyazdan uzak durulması gerektiği… İşte işe karbonhidratları ve tatlıları azaltarak başlamalı ve proteinden zengin gıda ve sebzeleri çok sayıda tüketmeye başlamalısınız.

Benzer şekilde, orta düzeyde fiziksel aktivite de bunama riskini azaltır. Bu nedenle yürüyüş, koşu ve aerobik gibi egzersizler önermektedir. Haftada en az 150 dakika egzersiz yapmayı hedeflemelisiniz.

Uyku eksikliği beyni de etkiler. Günde 7-8 saat uyumak önemlidir. Uyku kalitesi de önemli, o yüzden yatmadan 1 saat önce akıllı telefona bakmayın ve yatınca da uzağınıza yerleştirin.

Alzheimer, Demans, Bunama! Eyvah!

Bilişsel İşlev Gelişimi İçin Matcha Önerilir!

Evde kolayca alınabilecek önlem Matcha çayıdır. Bilişsel işlevi artırdığı söylenen içeriklerin öğünlerde aktif olarak alınması önerilir. Matcha’da bol miktarda  theanine ve  kateşin var.

Bu geçen ay yapılan bir sağlık etkinliğinde deneylerle ortaya çıkarıldı. Dikkat ve muhakeme yeteneğini artırdığı ispatlandı.

Matcha çayı çok etkilidir. Çay olarak tüketmek dışında dondurmaya ya da yoğurda katabilirsiniz. Salatalara koyabilirsiniz. Bu çay ile soğuk içecekler hazırlayabilir hatta az şekerli puding bile yapabilirsiniz.

Dünya Alzheimer ayı biterken haydi uyku saatinizi düzenleyin, dengeli beslenin ve egzersiz yaptıktan sonra bir Matcha çayı ile keyif çatın! Egzersize nereden başlasam diyorsanız blogumuzda yoga, pilates, koşu hatta su sporlarına kadar pek çok içerik var. Lütfen ilham almak için inceleyiniz ve ne giyeceğim diye düşünmenize gerek yok. sportive.com.tr sizler için indirimli fiyatlarla spor tarzınızı konuşturmanızı sağlar!