Kategoriler
İlk adımı at!

Bisiklet Yarışı

19. yüz yılda aktif olarak kullanılmaya başlamış bisiklet, kısa sürede mesafeleri aşmak ve istenilen konuma gitmek üzerine geliştirilmiştir. Şehir bisikleti, yarış bisikleti ve yol bisikleti olarak bisiklet modeli bulunur. Bisiklet yarışı için kullanılan bisikletler, ince teker ve hafif alüminyum malzemeden yapılan, denge ve sekronizasyonda, fren mesafesiyle birlikte dizayn edilmiş bisikletlerdir.

Bisiklet Yarışı Formatları Nelerdir?

Bisiklet yarışı formatlarına göre, bisiklet türleri de değişmektedir. Özellikle dağ ve arazilerde kullanılan bisikletler, yol ve pist üzerinde yapılan yarış formatlarına göre tekerlek, pedal hızı ve fren mesafesiyle birlikte jant boyutlarına kadar farklılık göstermektedir. Yarışın kuralları, standartlaştırılmış bisiklet modellerine göre düzenlenmiş, dünya çapında genel bir yarış formatına göre uygulanmıştır.

  • Yarış pisti
  • Siklo Çapraz
  • BMX yarışı
  • Bisiklet turu ( Şehir ve arazi)
  • Dağ bisikleti
  • Yol bisikleti yarışları

Bisikletler formatlara göre ayarlanırken, kurallarda her bir yarış modeline göre farklılık göstermektedir. Uluslararası bisiklet birlikleri tarafından düzenlenerek, yarışların engelli ve engelsiz olarak ilerlemesi, dağ ve arazi formlarına göre de farklılıklarla kazananın belirlenmesi sağlanır.

Bisiklet Yarışı

Bisiklet Yarışına Hazırlık Aşamaları

Bisiklet yarışları için yapılan hazırlıklarda, yarışçılar verilen parkurlar üzerinden idman yapmaktadır. Kilometre ve saniye hesabı yaparak, özellikle pist yarışlarında hızlı ilerlemek ve bisiklet kontrollerini iyi sağlamak gerekir. Bisikletin rotasının belirlenmesi ve gidilen mesafenin süresi de iyi ayarlanmalı, bisiklet işaretleri iyi kullanılmalıdır.

Yarışlar dar bir alanda oldukça kalabalık olabildiği için yarışçıların mesafe ayarlama, pedal hızı ve fren kontrolleri için parkur öncesi hazırlıklarını yapması, araç kontrollerini kalabalık bir yarış alanına göre ayarlamaları gerekmektedir. Yol parkurlarında yapılan hatalar arasında, sağ, sol ve arkada bulunan diğer yarışçıların dikkate alınmadan ileriye doğru gitme çabasıdır.

Bisiklet Turu Yarışları Nasıl Yapılır?

Hava şartlarından bağımsız olarak yapılan bisiklet turu yarışları, olimpiyatlarda da yerini aldı. Az mesafe ile daha küçük bir pist üzerinden 180 derecelik kavisli virajlarla yapılan yarıştır. Bu yarış esnasında önemli olan bisiklet kontrollerinin sağlanması ve yarışın 8 ile 10 tur arasında tamamlanmasıdır.

İç mekan velodromlarıyla ahşap yüzeyli banklı raylardan yapılmakta olan tur yarışlarında, virajları aşmak ve kavislere göre denge hareketlerini yapmak önemlidir. Hız ve geçme odaklı yarışlar olmamakla birlikte bireysel olarak ya da takım halinde yapılabilir. Mekan bisiklet parkuruna göre ayarlanır, virajların zorluk derecesi de yarışçılara göre düzenlenir. Pist yarışlarına göre daha sık yapılan bisiklet yarışlarıdır.

Erkek Bisiklet Yarışında Mesafe

Bisiklet sekronizsyon ve kondisyon hareketlerine bağlı olarak sağlıklı bir spor dalı olmaktadır. Vücudun bütün kaslarını çalıştırır, özellikle bacak ve kalçalarda toplanmayı sağlar. Bisikleti aktif olarak kullanan sürücülerde, kol, bacak ve kalça kaslarının gelişmiş olduğunu fark edersiniz. Erkek bisiklet yarışçıları için ulusal düzenlemede mesafe kadın ve erkek ortak yarışlarda 5 ile 300 km arası değişmektedir.

  • 20 km ile 200 km arasında pist yarışları yapılmaktadır.
  • 40 km ile 100 km hız yarışı yapılmaktadır.
  • Erkek pist yarışlarında kapalı devre yarış yapılabilir.
  • Pist km ve hız dengesi kadın ve erkeklere göre düzenlenmektedir.
  • Kadın yarışlarında mesafe neredeyse aynı düzenlenmiştir.

Kadın Bisiklet Yarışında Mesafe

Kadınların erkeklere oranla daha az kas gücüne sahip olduğu gerekçesiyle yıllarca olimpiyat ve yarışlarda daha kısa mesafeli yarışlar düzenlendi. Ancak bisiklet yarışları için pist bisikletinde mesafe erkeklerle aynıdır. Kadın yarışlarında 5 km ile 300 km yarış yapılırken, erkek ve kadın ortak yarışlarda 20 km ile 200 km arasında pist düzenlemeleri yapılmaktadır.

  • Bisiklet yarışlarında önemli olan bisikletin performansıdır.
  • Yorulma ve hız mesafesine göre yarışçılar km ayarlaması yapabilmektedir.
  • Tur bitirme ve pist tamamlama yarışlarında kurallar değişiklik göstermektedir.
  • Toplam yarış mesafesini belirleyen koşullar, pist, bisiklet ve yarışçının kendi kriterlerine göre düzenlenir.
  • Bisiklet yarışı şampiyonaları üzerinden km ve pist düzenlemeleri değişiklik göstermektedir.

Bisiklet Yarışı Ekipmanları Ve Bisiklet Modeli

Sürücünün hazır olması bisiklet yarışının temel kurallarından biridir. Bu hazırlık bisikletin bakımı, ekipman kullanımı ve kontrol sağlığı ile ilgilidir. Bisiklette frenlerin kontrol edilmesi, jantların bakımı ve pedal mesafesi düzenlemelerinin yapılması ekipmanlardan önce gelmektedir.

  • Bisiklet teçhizatlarında ayakkabı taban esnekliği ve pedal uyumu için önemlidir.
  • Kıyafetler esnek ancak geniş olmamalıdır.
  • Bisiklet eldiveni kullanılmalıdır.
  • Bisiklet kaskı hız ve pist koşullarına göre ayarlanmalıdır.
  • Hava koşullarına uygun tekerlek ve fren mesafesi ayarlanmalıdır.

Bisiklet kullanımında ekipmanlar ve bisiklet bakımında ikinci önemli nokta, vites ayarlamalarıdır. Vites dengesini ve zincir dişlisini kontrol etmek, temizliğinden ve bakımından emin olarak yarışlara katılmak, yarışta oluşabilecek kazaların da önüne geçmenizi sağlayacaktır.