Nerede kaldı o eski çocukluk günleri lafını herkesten duyarız. Eski zamanlarda sokaklarda büyüyen çocuklar çok daha hareketli ve sosyal bir zaman geçirirken günümüzde bilgisayarın başında büyüyen bir nesil ile karşı karşıyayız. Bu durum elbette çok farklı incelenmesi gereken bir konu iken bugün eğileceğimiz konu statik yaşamlarıdır. Çocukluk dönemleri oysaki gelişim dönemlerinin en önemli zamanlarından biridir ve hareketli yaşam sürmeleri gerekmektedir. Çocuğunuz egzersiz yapmadan büyüyor ise sağlıklı yaşamak için temelden eğitilmediği anlamına gelir ki bu durum yaşam kalitesini düşürecek etkenlerden biridir. Hayatına güzel bir dokunuş yapmak için bir yol arıyorsanız bugün sizlere çocukların gelişiminde vücut geliştirme önemli midir? Konusunu işleyeceğiz.
Çocuklar Büyürken Egzersizin Önemi Nedir?
Uzmanların ortak görüşü çocukların gelişiminde spor aktiviteleri çok önemlidir. Sadece bedensel gelişimleri için değil sosyal ve mental gelişimleri içinde kendilerine uygun bir dalı seçmeleri gerekmektedir. Bu spor dalı onların bir süre sonra yaşama biçimlerine de etki edecek ve yetişkinliğe giden yolda her zaman yanlarında duracak. Çocukluk ve genç dönemlerinde ise herhangi bir spor dalında gelişmek ileride onlara bu alanda yeni kapılar açabileceği gibi vücut kendi şeklini ararken ilerlemeleri çok daha kolay olacaktır.
Vücut Geliştirme Sporuna Ne Zaman Başlanabilir
Birçok genç özellikle erkek çocukları vücut geliştirme sporuna meraklıdır. Çünkü çocuklar kas yapıları kuvvetli ve güçlü bir görünüm elde etmek istiyor. Yanlış inanışa sahip aileler ise ergenlik ve çocukluk döneminde ağırlık çalışmanın çocuğun boyunun uzamasını engelleyeceğini düşüneceğinden izin vermemektedir halbuki yapılan hiçbir araştırmada böyle bir sonuca rastlanmamıştır. Yine yapılan araştırmalara göre çocukluk ve ergenlik döneminde vücut geliştirme sporu ile uğraşanlara çok fazla artısı da bulunmaktadır. Kaç yaşında başlanmalı sorusunun yanıtı ile farklılık göstermekle birlikte ortak görüş 7 yaşından itibaren yapılabileceğidir. Bu yaşlarda vücut ağırlıkları da hesaba katılarak hafif ağırlıklar yapılarak 13 yanından 16 yaşına kadar yine kilosuna göre orta ağırlık ve ardından ağır ağırlıklara geçiş olarak belirlenmiştir.
Çocuklar İçin Faydaları Nelerdir?
Öncelikle çocuklar başarılı olmanın ne demek olduğunu tadacak ve hayata daha azimli ve daha motive bir pencereden bakacaktır. Bunun yanında büyürken en fazla rastlanan yanlış duruştur ve ileriki yaşlarda özel olarak çalışmalar yapılmadığı ve ilerlediği süreçte orta yaşlarda kamburluk riski artmaktadır. Egzersiz yaparak büyüyen çocuklarda ise postür bozukluğu görülmez ve kas gelişimleri daha sağlam gerçekleşir. Çocukluk çağından ergenlik çağına geçerken gelişme problemleri minimuma iner ve çocuğun alt yapısı oluşacağından ileride başka bir spor dalına da rahatlıkla geçiş yapabilir. Ağırlık antrenmanları ise çocuğun hem kas hem de kemiklerinin güçlenmesini sağlayacağından ve antrenmanlarına göre beslenme düzeni de oluşturacağından kilo problemi de yaşamayacaktır. Ayrıca sağlıklı besleneceğinden ve daha düzenli yaşayacağından kötü alışkanlıklara karşı doğal direnci de artacaktır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuklar ağır ekipmanla çalışacağında öncelikle aileler güvenliğinden ve sakatlanma ihtimalinden çekinmektedir. Kişisel antrenörü veya bir salonda çalışacağından etrafındaki kişiler tarafından izleneceği ve aletler çocuklara özel tasarlandığından güvenliğinden yana bugüne kadar herhangi bir rapor elde edilememektedir. Sakatlanma olasılığı ile her sporda olduğu gibi bulunmaktadır. Ancak duruşu ve hareketleri doğru yaptığı ve gerekli önlemler alındığı sürece bu ihtimal diğer spor dalları işe eş değer bir durumdadır.
Doktor Kontrolünden Geçirilmelidir
Sadece ağırlık çalışacak çocuklar değil herhangi bir spor dalına kayıt yaptırmadan her çocuk mutlaka bir uzman tarafından muayene edilmelidir. Kalp problemi, tansiyon sorunları, anksiyete durumu vs. gibi tüm tetkikler yapılarak herhangi bir sağlık problemi olmadığından emin olunmalıdır.