Kategoriler
İlk adımı at!

Meme Kanseri Riskine Karşı Önlem Alın

Meme kanseri, kadınların korkulu rüyası. Ancak bu hastalığın önlemenin birçok farklı yolu bulunuyor. Öncelikle içki, alkol bırakılmalı ve daha sağlıklı alışkanlıklar edinilmelidir.

Meme kanseri konusunda endişesi olan kişilerin, meme kanserini önlemeye yardımcı olacak adımları atması gerekir. Meme kanseri riski taşıyan bir kişinin bilmesi gereken ilk nokta, aile öyküsü gibi risk faktörlerinin değiştirilemez oluşudur. Ancak risk azaltılabilir.

Ayrıca günümüzde gelişen teknoloji sayesinde meme kanseri riskini azaltmak hatta başlarda tespit edilirse önlemek bile mümkün. Alınacak her önlem, her kadın için geçerli olmasa da önlemek adına atılacak adımların da ilki olabilir.

Kilonuzu Kontrol Edin

Kiloyu kontrol etmek sadece meme kanserini önlemek için değil, aslında genel olarak tüm insanların kontrol altında tutması gereken bir durumdur. Fazla kilolu olmak, özellikle menopoz sonrasında, meme kanseri dahil birçok farklı kanser türünün de ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Bu yüzden her ne olursa olsun, daha sağlıklı bir yaşam için, kilonun normal sınırlar içinde tutulması gereklidir.

Fiziksel Aktivite Yapın

Egzersiz yapmak, kişinin daha sağlıklı ve zinde olmasını sağlarken, özellikle meme kanseri riski taşıyan kişilerde aktif olmak, meme kanseri riskini de azaltmaktadır. Düzenli yapılacak egzersiz ve aktif şekilde bir yaşamı seçmek aynı zamanda kilonuzu da kontrol altına alabileceğiniz anlamına gelir.

Bol Sebze ve Meyve Yiyin

Meme kanseri riskini azaltmak için yapılacak en iyi şey, sağlıklı bir diyettir. Bol sebze ve meyve yemek, alkolden uzak durmak ya da en azından azaltmak gerekir. Yaşlı erişkinlerde kalp açısından alkol almak iyi olsa da düşük düzeyde bir alkol alımı, ileri yaşlardaki insanlar için, meme kanseri riskini artırmaktadır.

Yani hiç içen biri değilseniz, yaşlılıkta yarıyor diye içmenize gerek yoktur. Eğer orta derecede içici iseniz, en azından kadehlerinizin sayısını azaltmalı ya da tamamen bırakmalısınız.

Sigaradan Uzak Durun

Yaşam kalitesini düşüren unsurlardan birisi sigaradır. Kalp sağlığı, felç olma ve meme kanseri dahil birçok hastalığa davetiye çıkarır. Bunun yanında kötü kokan bir nefes, sağlıksız ve sararmış dişler ve kırışıklıklar, sigara sayesinde ortaya çıkar.

Doğum Kontrol Haplarından Uzak Durun

Doğum kontrol hapları hem iyi hem de riskleri olan bir ilaçtır. Özellikle 35 yaş sonrası ya da sigara içen biriyseniz, doğum kontrol haplarından uzak durmalısınız. Bir kadının yaşının erken olması, riskin daha az olmasını sağlar.

Doğum kontrol hapları, meme kanseri riskini artıran faktörler arasındadır. Hapın içilmesinin durdurulması, bu riski ortadan kaldırır. Doğum kontrol haplarının kullanımı sırasında sigara içilmesi, inme ya da kalp krizi riskini de artırır.

Ancak doğum kontrol haplarının yararları da bulunmaktadır. Uzun süreli kullanımlarda; yumurtalık kanseri, kolon kanseri ve uteris kanseri riskini azaltır. İstenmeyen hamilelikler önlenir.

Ancak meme kanseri olduğunuza dair bir şüpheniz bulunuyorsa, riski azaltmak için doğum kontrol haplarından kullanılmaması gereklidir.

Menopoz Sonrası Hormonları Kullanmayın

Menopoz sonrası hormonları; osteoporoz ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların önlenmesi için uzun süre kullanılmamalıdır. Yapılan çalışmalara bakılacak olursa menopoz sonrası hormonların, sağlık üzerinde karışık bir etkileri bulunur.

Bazı hastalıkların riskini artırırken, bazı hastalıkların riskini de azaltana hormonlar, özellikle östrojen ve östrojen artı progestin hormonları, meme kanseri riskini artırmaktadır.

Kadınlar, menopoz sonrası hormonları aldığında, mümkün oldukça kısa süreler içinde almalıdır. Eğer menopoz sonrası hormonları almanız gerekiyorsa, muhakkak doktorunuzla konuşulmalı ve ne yapılması gerektiğine beraber karar verilmelidir.

Meme Kanseri Riski Yüksek Olan Kadınlar Dikkat

Tamoksifen ve Raloksifen reçeteli ilaçların kullanılması, hastalık riski yüksek olan kadınlarda, meme kanseri riskini önemli ölçüde azalttığı görülmektedir. FDA’nın yaptığı araştırmalarda, meme kanseri önlemede onayladığı bu güçlü ilaçlar, yan etkilere sahip olabilir.

Bu ilaçların doktor kontrolü olmadan herkes tarafından kullanılması sakıncalıdır. Eğer meme kanseri riskinizin yüksek olduğunu düşünüyorsanız, Tamoksifen ve Raloksifen reçeteli ilaçların, size uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Aile Tarihçesi Önemli

Ailesinde kanser öyküsü bulunan kadınların, meme kanseri konusunda daha dikkatli olması gereklidir. Meme ya da yumurtalık kanseri olan anne ya da kız kardeş, özellikle erken yaşta yakalanmışlarsa ve meme kanseri, yumurtalık ya da prostat kanseri olan erkek aile üyeleri varsa, meme kanseri olma riski yüksektir.

Meme Kanseri Taraması

Erken teşhis, her zaman bu tür kötü karakterli hastalıklardan daha çabuk kurtulmayı sağlar. Bu yüzden düzenli mamogramlar çektirmeli ve tetkikleri yaptırmalısınız. Düzenli olarak mamografi çektirmeye 40 yaşından itibaren başlanılmalıdır.

  • Yıllık mamogramlar 40-44 yaşında başlar.
  • Her yıl mamografi için 45-54 yaşlarında mamografi önerilir.
  • 55 yaş üzeri kadınlar, muhakkak her yıl mamografi çektirmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir