Sporun yazı kışı olmaz. Spor dört mevsim kişilerin hayatında yerini almalıdır. Böyle zorlayıcı günlerde sağlığımızın bozulmaması için daha fazla dikkat etmek gerekir. Yaz aylarında sıcak havadan kötü etkilenmemek için spor yapan kişilerin dikkatli davranması gerekmektedir. Güneşin altında veya nemli bir havada spor yapmak kişiyi zorlar ancak antrenmanlar bilinçli bir şekilde yapılırsa olası sorunlar en aza indirgenecektir. Yaz günlerinde sorunsuz spor yapmak için nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Merak ediyorsanız detaylar yazımızda.
Saatlerinizi Ayarlayın
Yazın günün her saati aynı sıcaklıkta değildir. Bu sebepten öncelikle spor yapacağınız saati belirlemek en doğrusu olacaktır. Bilindiği üzere 12.00-15.00 saatleri arasında güneş tepe noktadadır ve günün en sıcak ve kişiyi en zorlayıcı saatlerinden biridir. Bu sebepten öncelikle açık havada spor yapacak iseniz bu saatleri tercih etmeniz yerine sabah veya akşam saatleri daha doğru olacaktır. Yaz aylarında uzmanlar sabah sporunu önermektedir. Güneşin doğumundan saat 11-00’a kadar güneş ışınları daha eğik açıyla geldiğinden nem oranı daha düşük ve hava daha serindir. Benzer etki 18-00’dan itibaren de gözlenmektedir. Güneş batmaya yakın yine açı eğildiğinden daha ferah bir hava hakimdir. Yaz aylarında zamanın daha fazla bölümünden faydalandığımız için dilerseniz gece sporu da yapabilirsiniz. Gecenin serinliği sıcaklığın etkisini daha az hissetmenize sebep olacaktır. Yüzme, paten, koşu veya yürüyüş sporu yapan kişilerin bu üç zaman diliminden birinde spor yapması önerilmektedir.
Spor Sürenizi İrdelemelisiniz
Yaz aylarında yapılan sporun kış aylarından ayıran diğer bir özelliği elbette ki süresidir. Güneşin altında sıcak havada uzun süreli ve dinlenmeden spor yapıldığında kas spazmı, baş dönmesi, tansiyon dengesizliği, dehidrasyon veya baygınlık yaşayabilirsiniz. Bu sebepten yaptığınız saatlere göre 20 veya 30 dakikada bir mutlaka dinlenilmelidir. Ayrıca spor yaparken yanınızda mutlaka su taşımayı da ihmal etmemelisiniz.
Kıyafet Seçimi
Yazın spor yaparken yanlış kıyafet seçimi spordan alınacak verimi düşürdüğü gibi aynı zamanda üzerinizi de fazladan külfet oluşturacaktır. Bu sebepten ki yaz ayları için üretilmiş olan, hafif, teri emerek hava geçirgenliği yüksek olan ve pamuklu kıyafetler tercih edilmelidir. Yaz aylarında ayrıca bedeninizi saran ancak sıkmayan modeller ve yapacağınız sporda taşıma potansiyeline göre mutlaka iç cep veya yan cep özellikleri taşımalıdır. Böylece su gibi zaruri ihtiyaçlarınızı zorlanmadan yanınızda taşıyabilirsiniz.
Yedikleriniz Ağır Gelmesin
Sıcak havalarda kişiyi en zorlayan şey metabolizmadır. Kış aylarına göre yazın metabolizma daha yavaştır ve bu sebepten sindirim problemleri yaşanabilir. Bu durumda özel olarak bu aylarda tüketilen gıdalara önem vermek gerekir. Hazmı zor olan ve mideyi fazla yoran öğünler kalp damar sağlığını tehdit ettiği gibi aynı zamanda kişinin kendini de daha ağır hissetmesine ve performansının düşmesine neden olabilir. Meyve ve sebze tüketimine önem verilmeli, bol su tüketmeli ve lif oranı yüksek besinler ile sindirim sistemi desteklenmelidir. Bu dört basit ancak etkili yöntem ile yaz aylarında ferah ve konforlu antrenman gerçekleştirebilirsiniz.