Kategoriler
İlk adımı at!

Neden Sürekli Yorgun Hissediyorsun?

Kendinizi sürekli yorgun, bitkin halsiz veya enerjisi düşük hissediyorsanız hayatınızdaki bazı şeyleri yanlış yapıyor veya yaptığınız şeylerin size iyi gelmediğini düşünebilirsiniz. Beslenme düzeninizde, uyku kalitenizde veya antrenmanlarınızda belki de gözünüze batmayan ama yanlış yaptığınız birkaç olabilir. Sizler için mercek altına aldık.

Hareketsiz Kalmak Yorgunluk Yapar mı?

Eğer ekstra kendinizi yoracak hiçbir aktiviteye girişmiyor sadece günlük hayatınızda yapmanız gerekenleri yapıyor yani iş ve ev arasında mekik dokuyorsanız sürekli aynı hareketleri yapmak sizi yoracaktır. Örneğin eğer iş yerinde hareketsiz bir ortamdaysanız bütün gün oturmak size baskı yapacak ve vücudunuzun ağırlaşmasını sağlayacaktır. Bunu küçük eklentiler ile önleyebilirsiniz. En basit örnek olarak size asansöre binmek yerine merdiven kullanmanızı önerebiliriz. Veya çok yakın mesafelere araba ile gitmemeyi tercih edebilirsiniz.

Yoğun Antrenman Yapmak Yorar mı?

Spora eğer yıllarınızı vermediyseniz başlangıçta motivasyon ve hazır bulunurluğunuz oldukça yüksek olduğundan ve hedefinize kısa sürece varmak için belirlediğiniz programın üzerine çıkmak isteyebilirsiniz. Ancak bu hal 2-3 haftadan fazla sürerse bedeniniz hazır olmadığı halde çok daha fazla yorulacak ve kendinizi asla dinlenemeyecekmiş gibi bir yorgunluğa mahkum edebilirsiniz. Bu sebepten ki antrenman yoğunluğunuzu seviyenize, yaşınıza, cinsiyetinize ve hedefinize göre belirlemek gerekmektedir. Antrenman yapmak çok önemlidir ancak vücudunuzdun da dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Aksi takdirde ciddi sakatlanmalar yaşayabilirsiniz. Kaslarınız da yorulmalar hasarlara yol açabilir ve bu da daha kötü sonuçlar ile karşılaşmanıza sebep olurken yorgunluk sebeplerinizden biri de olabilir.

Yedikleriniz Sizi Yoruyor Olabilir mi?

Elbette olabilir. Beslenmenin doğrudan yorgunluk üzerine etkisi bulunmaktadır. Eğer çok fazla işlenmiş besin tüketiyor, çok fazla şeker alıyorsanız aynı zamanda mineral ve vitaminlere dikkat etmiyorsanız yorgun hissetmeniz beklenen bir olaydır. Ayrıca sadece tükettikleriniz değil içtiğiniz su miktarı da sebep olabilir. Uzmanların belirtmiş olduğu günlük su tüketiminin altında kalmanız vücudunuzun ağırlaşmasına ve enzimlerin yeterince çalışamamasına sebep olacağından halsizlik gerçekleşebilmektedir. Bu sebepten beslenme rutininizi ve su tüketiminizi gözden geçirmeniz etkili bir adım olacaktır.

Uykunun Yorgunluğa Etkisi Nedir?

Eğer yetersiz uyku saatiniz var ve vücudunuz buna alışkın değilse yorgunluk mutlaka olacaktır. Bu sorunu çözümleyerek yorgunluk halini atabilirsiniz. Ancak yeteri kadar uyuduğunuzu düşünüyor ve hala yorgun olarak uyanıyorsanız burası çok önemlidir. Eğer kronik olarak daha fazla uykuya ihtiyacınız varsa veya uyku apnesi problemi yaşıyorsanız bu konuda ehemmiyet göstermeli gerekirse bir uzmandan yardım almalısınız. Bu sebepten uyku kalitenizi incelemenizi ve gerekirse yaşadığınız kişilerden gece uyurken sizi gözlemesini isteyebilirsiniz. Kısa kısa uyumak veya uyku saatlerinin yanlış olması da etkenlerden biri olabilir. Ram uykusuna geçiş saatlerinde uykuda olmak önemlidir.  Uykunun yanı sıra depresyon hali, çok fazla stresli yaşamak veya her şeyi kontrol etme arzusu da mental ve psikolojik yorgunluğa sebep olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir