Kategoriler
İlk adımı at!

Tüm Gün Oturmamak İçin Nedenleriniz Var

Masa başı uzun saatler çalışıyor, evde uzun süre hareketsiz kalıyor yahut tüm gün belirli bir pozisyonda vakit geçiriyor iseniz yalnız değilsiniz. Yapılan araştırmalar özellikle çalışan kişilerin %76’sının tüm gününü hareketsiz geçirdiğini ortaya koymuştur. Hareketsiz yaşam insanın doğası gereği sorunlara yol açmaktadır. Ölüm riskini arttırdığı gibi birçok sağlık sorununa da yol açmaktadır. Masa başı çalışma birçok kişinin hayallerini süslerken uzun süreli ise hayatınızda etkisini ömür boyu hissedeceğiniz rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Sürekli oturmak omuzların eğrilmesine sebep olurken omurgalarında yamulmasına neden olabilmektedir. Tüm gün oturmanın vücudunuza verdiği zararlar yazımızda.

Kanser Riskini Arttırırken Kalp Rahatsızlıklarına Yol Açar

Beden ne kadar az hareket ederse o kadar insülin biriktirir ve bu durum da kanser riskini arttırır. Yumurtalık, meme, bağırsak ve prostat kanserine neden olabilecek bu durumu yaşamamak için her 40 dakikada bir kısa molalar vermeyi ihmal etmemelisiniz. Uzun süreli oturmanın bir diğer sorunu ise kolesterolün yükselmesine neden olmaktadır. Ayrıca iyi kolesterolünde düşmesine neden olmaktadır. Bu durum uzun süreli yaşandığında ise damat tıkanıklıklarına ve kalp hastalıklarına neden olabilmektedir.

Kan Dolaşımını Zayıflatırken Kasların Gerginleşmesine Neden Olmaktadır

Masa başı çalışan kişilerin özellikle bacakları uzun süre sabit kalır ve kan dolaşımı azalmaktadır. Bu durumda sinirlerin zayıflamasına neden olurken bacaklarda şişme ve varis oluşumuna yol açmaktadır. Ayrıca bacaklarda güçsüzlüğe de neden olacağından uzun süre bacaklarınızı sabit tutmamaya özen gösterebilirsiniz. Masa başı çalışırken yaşanan bir diğer sağlık sorunu ise özellikle boyun kaslarının gerginleşmesidir. Sürekli yazı yazıyor veya bilgisayar kullanıyor iseniz başını istem dışı öne eğerek kasların gerginliğini arttırabilirsiniz.

Kasların Yapısı Bozulurken Kilo Almanıza Sebeptir

Uzun yıllar sabit çalışanlar orta ve ileri yaşlarda kemik erimesi ve kas kaybı rahatsızlıklarını diğer insanlara nazaran daha fazla yaşamaktadır. Özellikle ilerleyen yaşlarda kemik kırıklarının riski artarken eklem ağrıları ve denge kayıplarının yaşanma oranı artmaktadır. Yine uzun süreli sabit kalmanın risklerinden diğeri ise metabolizma hızının yavaşlamasıdır. Kilonuza dikkat ediyor ve sağlıklı yaşamaya çalışıyorsanız öncelikle bu süreçte kilo alacağınızı bilmeniz gerekmektedir. Bu durum başlangıçta sadece kilo almayı tetiklemezken zaman içerisinde geçmeyen bitkinlik ve obeziteye kadar giden süreci tetiklemektedir.

Neler Yapılmalı?

İşiniz gereği uzun saatler sabit kalmak zorunda kalsanız dahi çalışmalarınıza her 40 dakikada bir ara vererek mutlaka kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Mevcut alanınıza göre bir iki dakikalık kısa adımlar atmak ve bu sırada dik durmaya çalışmak kasların gerginliğini alırken kan akışını da hızlandıracaktır. Bacaklarınızın uzun süre sabit kalmasını engellemek için dilerseniz ayaklarınızı kısa süreliğine uzatabilir ve küçük el hareketleri ile masaj yapabilirsiniz. Ayrıca oturduğunuz yerden boynunuzu, omurganızı ve kollarınızı esneterek kan akışını hızlandırarak olası sağlık sorunlarını gidermeye çalışabilirsiniz. Son olarak ise iş çıkışı evde ve spor salonunda size uygun egzersizler yaparak gün içerisindeki hareketsizliğin olumsuz etkilerini gidermeye çalışmak sağlık açısından yararınıza olacaktır.