Kamp yapmak için yer seçimini gerçekleştirmek ve bunun ardından ilgili lokasyona gitmek, maceranın başlangıcı olarak kabul edilir. Kampın en dikkat çekici özelliklerinden birisi çadır yaşamanın var olmasıdır. Bu özel alanda kalırken hem ısınmak hem de çevreyi aydınlatmak için birçok farklı materyal kullanılır. Çadırda mum yakmak, çok sık tercih edilen bir yöntemdir. Bunun hem handikaplarını hem de avantajlarını sizler için bir araya getirdik.
Çadırda Mum Yakılır mı?
Kamp yapmak için çadırda kalan kişilerin birtakım ihtiyaçlarını başarılı bir biçimde karşılamaları gerekmektedir. Bunların başında ise ısıtma gelir. Özellikle çok eski dönemlerden beri bunun mumla yapıldığını bilmekteyiz. Bundan dolayı kampçıların yanında mutlaka mum olması gerekmektedir. Gerek kolay olması gerekse pratikliği sayesinde çok basit bir işlemdir. Ancak bunun son derece dikkatli bir biçimde yapılması gerekmektedir. Günümüzde klasik şekilde bir ya da birkaç mumum yakılmasının yanı sıra daha güvenli olan yöntemler de kullanıma sunulmuştur. Mum sayesinde çadırın ısınması çok uzun bir zaman almaz.
Çadırda Mum Kullanımı Nasıl Olmalı?
Çadırda mum yakmak kolay olmasının yanı sıra büyük bir dikkat istemektedir. Çünkü mum oldukça hafif olan yapısı ile bilinmektedir. En ufak bir harekette devrilmesi demek, çadırın yanması gibi istenmeyen bir olayla sonuçlanabilmektedir. İşte bu yüzden kullanımı şu şekilde olmalıdır;
- Uzun mumlar her daim risk anlamına gelir. Bundan dolayı yapılacak olan işlem mumların ilk olarak kesilmesidir. Küçük parçalar haline getirilmesinin sonrasında bunları bir teneke ya da benzeri şeyin üstüne koymak mantıklıdır. Bu sayede devrilmesi ya da bunun gibi bir durumun ortaya çıkması söz konusu olmaz. Çadır içindeki güvenlik bu şekilde sağlanır.
- Aynı zamanda daha farklı bir yöntem olarak bilinen mumların korunaklı bir yapı içerisine yerleştirilmesi de alternatiflerin içinde bulunur. Bunun için genellikle derin bir tencere veya kap tercih edilmelidir. Ancak plastik materyallerden uzak durulması şarttır.
Mum Isıtıcı Kullanılır mı?
Çadırda mum yakmanın farklı yöntemleri vardır. Günümüzde özellikle kampçıların kullanabilmesi için tasarlanmış olan özel ısıtıcılar dikkat çekmektedir. Hem korunaklı olması hem de ısıyı çok hızlı bir biçimde çadır içerisine yollaması en temel özelliklerinin içinde bulunur. Genellikle bunun iç kısmında tealight olarak bilinen üç tane mum bulunur. Konumlandırma bir gövde üzerinden yapılır. Izgara şeklinde bir tel vardır. Aynı zamanda ara kapağının bulunduğunu da hemen ifade etmek lazım. Tüm ayrıntıların düşünülmüş olması kullanacak kişiler için büyük bir avantaj anlamına gelmektedir.
Mum Isıtıcı Kurulumu Nasıldır?
Özel tasarlanmış olan bu ürünün kurulumu çok basittir. Buna göre yapılacak olan ilk işlem tabak kısmının çadır içerisinde uygun bir yere yerleştirilmesidir. Bunun sağlanmasının sonrasında mumların konumlandırılması işlemine geçilir. Tam orta bölümde yer alması çok daha rahat bir biçimde ısının yayılmasını sağlayacağından buna özen gösterilmelidir. Tüm bunların sonrasında bir tanesi yakılmalıdır.
Kromdan yapılmış olan bir ayaklık mevcuttur. Bununla mumların hapsedilmesi mümkündür. Böylelikle çevreye zarar vermeleri, olası bir devrilme anında çadırı ya da diğer malzemeleri tutuşturmasının önüne geçilmiş olmaktadır. Ara kapağın ayaklık üstüne bırakılmasından sonra en üstteki kapağın kapatılması gerekmektedir.
Mumların ömrü genellikle 5 ve 6 saat arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra tepede bulunan boşluk üzerinden sıcak hava ortam içine çok başarılı bir biçimde nüfuz etmektedir. Isınma sorununun bu şekilde çözülmesi kolaydır. 70 dereceye kadar çevre sıcaklığı ortaya çıkmaktadır. En geç 45 dakikalık bir zaman dilimi içerisinde çadırın içi istenilen sıcaklığa gelmiş olacaktır.
Mum Isıtıcı Avantajları Nelerdir?
Çadırda mum yakmak birden çok avantajı da beraberinde getirmektedir. Özellikle ısıtıcı şeklinde satılmış olan ürün sayesinde rahatlıkla ısı sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun yanı sıra sönmesinden sonra bile yaklaşık yarım saat boyunca ısı yayma özelliği söz konusudur. Olası kazaların da önüne geçmiş olursunuz.