Her insan hayatında verimli olmak ve özellikle iş hayatında en üst seviyede üretkenlik göstermek ister. Kişilerin çalışırken maksimum verimlilik gösterebilmesi için, ilk olarak kendine bir hedef belirlemesi gereklidir.
Çalışırken bir hedefiniz, bir amacınız yoksa, konsantrasyon kaybı yaşayabilirsiniz. Dikkat dağınıklığı olabilir. Performans düşüklüğü yaşayabilirsiniz. Aslında çalışırken verimli olmanın kilo kaybınızla da alakalı olabileceğini düşünebilirsiniz.
Sabah Rutinleri
Verimli bir güne başlamanın en önemli basamağı, oradan oraya atlamak, kısa sürelerde daldan dala atlayarak işleri bitirmeye çalışmak değildir. Beyin sabahları, en yüksek seviyede çalışma gücü gösterir.
Sabah rutinlerine üç noktadan başlayabilirsiniz. Sabahları meditasyon, dua ya da günlük kaydı tutmalısınız. Fazla değil, en fazla 10-30 dakika arasında idealdir. Çoğu insan sabahları kalkar kalkmaz, kahve içmeye yönelir. Bunun yerine vücudunuzu harekete geçirecek, egzersiz çalışmaları yapabilirsiniz. Şınav çekme, ip atlama, çömelip kalkma gibi vücudu esnetici hareketlerle güne başlayabilirsiniz.
Sabahları maksimum düzeyde verimli çalışmak için en önemli şey, dengeli bir kahvaltı. Vücudu ve beyni besleyecek bir kahvaltı, gününüzün muhteşem başlamasına olanak tanıyacaktır.
Yatağınızı Kendiniz Toparlayın
Birçok kişi, sabah kalkar ve yatağını, odasını toparlamadan evden çıkar. Çünkü çok önemli işleri vardır. Kalktığınız zaman yatağınızı kendinizin toplaması, odanızı kendinizin toparlaması, kişiye başarı hissi verir.
Özellikle evden çalışanlar için, kendi yatağını toplamak ve odasını düzenlemek hem çalışma ortamını yaratmak hem de güne daha başarı hissi dolu başlamak için önem kazanmaktadır.
Sosyal Medyaya Fazla Zaman Ayırmamak
Sosyal medya, hemen herkesin hayatında neredeyse bir rutin olmuş durumda. Gece yatmadan önce, gündüz uyandıktan sonra muhakkak eliniz telefonunuza gidiyordur. Bir başkasının hayatında olan bir şeyleri merak etmek iyi bir şey değil.
Hem kendi beyninizi kirletiyorsunuz hem de güne daha zinde kalkmak varken, sırf başkalarının hayatını merak etmekten, düzenli bir uyku uyuyamıyorsunuz. Başkalarının hayatına harcadığınız zamanı, kendi hayatınıza harcayarak kullanabilirsiniz.
Gününüzü Programlayın
Gününüzü programlayarak, kendiniz için en iyi olanı bulun. Bir gün içinde yapacağınız her şeyi programlayın. Giyeceğinizden, yiyeceğinize, kiminle görüşeceğinize kadar programlama içine girin.
Her günün sonunda kendinizi yeniden toparlayın ve programlayarak yaptığınız her şeye bir son vererek, kendinize yarın için bir liste hazırlayın. Gününüzün programlanması, proaktif olarak hangi konulara odaklanacağınızı da seçmenizde fırsat yaratır.
Zamanınızı Yönetirken Enerjinizi de Yönetin
Sabah rutinlerinizi yapıp gününüzü planlarken, aynı zamanda enerjinizi de planlayabilirsiniz. Mesela ideal bir uykudan sonra, enerjinizi artırabilirsiniz. Topladığınız enerji, size gün boyu yetecektir.
Burada beyin bir kas kümesi olarak düşünülmelidir. Diğer kaslar gibi, beyin de zaman içinde yorulmaya başlar. Gün boyu yoğun şekilde çalışan beyin, gece toparlanmak için dinlenmeye çekilmelidir. Gece rahat uyunan bir uyku sayesinde, beyin yeniden kendini toparlar ve ertesi güne sizi hazırlar.
Postalarınızı Takip Edin
Kapınızın eşiğinde duran e-postalar, çağrılar sizi yormaya başlar. Gününüzü planlarken, size bakıp duran çağrı ve e-postalarınızı kontrol etmeniz ve gereksiz olanları silerek hayatınızdan çıkarmanız, size iyi gelecektir.
E-postalarınızı temizlemeden kutu içinde biriktirmeniz, gün içinde zamanınızdan çalacak ve enerjinizi tüketecektir. E-mail kutunuza gelen mailleri kontrol etmek için rutin olarak sadece 15-20 dakikanızı ayırmak, gün içinde hem verimliliğinizi yükseltecek hem de kutunuzda yer açılacaktır. Aynı zamanda saatlerce gereksiz mailleri silme zahmetinden de kurtulabileceksiniz. Böylece, en önemli maillerinizi kontrol etmeyi de kolaylaştırmış olursunuz.
Gününüzü bitirmenin en önemli zamanı, belirli bir göreve ya da projeye odaklanarak bitirmektir. Gün içinde, görevleri diğer çalışanlara aktararak ortak bir eylem düzenlemek, enerjinizi yükselteceği gibi, birlikten kuvvet doğar inancının da ne kadar doğru olduğunu gösteren bir durumdur.