Kategoriler
Kendini motive et!

Her Güne Mutlu Uyanmak İçin Uyku Önemli!

Yarı ölüm hali olarak da adlandırılan uyku, vücudumuzdaki fonksiyonların yavaşlamasını sağlar ve bizi rahatlatır. Uyandığımızda daha mutlu hissederiz tabi sabahın köründe işe ya da okula gitmek için uyanmamışsak.

Çok Uyudum Ama Yorgunum!

Öncelikle çok uykunun çok dinlenmek olmadığını bilmemiz gerekiyor. Sanırım en güzel uyku Pazar sabahı uykusudur. Bazı insanlar Pazar sabahı uykusunu biraz abartıp tüm gün de uyuyabilmektedirler. Bunun sağlıklı olmadığı kesin; Çünkü dinlendiğimizi sanırken aslında daha da çok yoruluyoruz.

Uykunun Da Evreleri Var

1, 2, 3 ve 4.evre NREM (non-rapid eye moment) evresi olarak biliniyor. 5.evre ise REM evresidir. Şimdi kısaca bunlardan bahsetmek istiyoruz çünkü daha kaliteli uyuyabilmek için bunları bilmemiz gerekiyor.

1.evre: Kısaca tam uyumamışsınızdır ama düşünceleriniz de uzaklara gitmeye başlamıştır. 5 sene önce aklınıza gelen bir olayı düşünüp tavan izlemeye başladıktan sonraki evre de diyebiliriz.

2.evre: Uykumuzun yaklaşık yarım saatinin bu evrede geçiririz. Çıt sesine uyandığımız yani uykumuzun en hafif olduğu evredir 2.evre. Kalp atışınızın yavaşladığını hissediyor musunuz?

3.ve 4. evre: Bu evre SWS (short wade sleep) olarak da bilinir. Uykunun en derin bölümü bu evredir. Asla uyandırılmamak gerekir. Bazen aniden uyandırılırız ve uyuşuk, sersem gibiyizdir. İşte o zaman bilmeliyiz ki bizi uykumuzun üçüncü veya dördüncü evresinde uyandırmışlar. Bu evre çok önemlidir. Bedenimiz kendisini bu evrede yeniler. Kaslarımız ve hormonlarımız için de çok önemlidir bu evre. Araştırmalara göre altını ıslatma ve uyurgezerlik gibi şeyler uykunun bu evresinde gerçekleşmektedir.

5.evre: REM evresi olarak bilinir. Beynin en aktif olduğu evredir ve rüyalar bu evrede görülür. Uykumuzun yaklaşık 5 te 1 ini oluşturur. En önemli evredir. Yeni güne hazırlanmamızı bu evre sağlar.

Uykunun Da Kalitesi Mi Olurmuş?

Evet, var. Çünkü en çok da kaliteli uykuya ihtiyacınız var.

Kesinlikle ışık açık uyumamalısınız. Uykunuzu tam anlamıyla almak istiyorsanız yattığınız odanın karanlık ve sessiz olması gerekiyor. Ama ben korkuyorum gece lambası olmadan yaşayamam derseniz de mavi ışıklı olanlardan uzak durmanız gerekiyor. Mavi ışıktan ne olur demeyin. Kendileri uyku hormonu olarak bilinen melatoninin salgılanmasında sıkıntı çıkartıyor ve uyku kalitemizi düşürüyor. Diğer bir etken de odamızın sıcaklığıdır. Çok soğuk veya çok sıcak bir odada uyumak daha doğrusu uyumaya çalışmak uyumamızı engeller ve sinirlerimizi bozar. Bunu daha önceden de duymuşsunuzdur. Uykunuzu REM uykusuna göre ayarlamalısınız. Bu ayarlamaları yapmak için programlar mevcuttur. Telefonunuza indirip, oradan takip edebilirsiniz. Daha iyi uyumamızı sağlayan bir diğer yöntem de meditasyondur.

Meditasyon Ne Demek?

Hurafe değildir. Zihin dinlenmesi, zihin uyuması olarak da bilinir. Bazı insanlar şifa yöntemi olarak görse de bazı insanlar meditasyonun saçmalık olduğuna inanmışlardır. Belki de daha önce hiç denemedikleri bir şey hakkında bu tarz söylemlerde bulunulması asıl saçmalık olandır. Vücudumuzun ve ruhumuzun aynı anda fayda görmesi sistemine dayanır.

Meditasyonun Faydaları

Belki de bilinen en önemli faydası stresi hayatımızdan uzaklaştırmaktır. Stresin uykuyu bozması, psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıkları meydana getirmesi kanıtlanmıştır. Bunun dışında stres; yorgunluk, erken yaşlanma, sivilce oluşumu, saç dökülmesi hatta deri döküntülerine bile neden olabilmektedir. Ne kadar az stresliysek o kadar da az karamsar oluruz. Karamsarlık umutsuzluğu da beraberinde getirir. İnsanı en dibe kadar çekip ve oradan çıkamamasına neden olur. Meditasyon sayesinde şükür etmeyi, azla yetinmeyi ve daha çok sevebilmeyi öğreniriz. Meditasyon odaklanmayı öğretir. Meditasyon Alzheimer’ ı önler. Kötü alışkanlık ve bağımlılıklardan kurtulmanızı sağlar. Uykunuzu çok büyük oranda iyileştirir. Meditasyonun, uyku meditasyonu olarak adlandırılan bir türü vardır. Çağımızda sıkça görülen uykusuzluğun tedavisinde büyük rol oynamaktadır. Uyku meditasyonu, uykuya dalmamızı kolaylaştırırken bizi sakinleştirir. Bize huzur verir. Böylece çok iyi bir uykuya sahip olmuş oluruz. İyi bir uyku ertesi gün enerjik uyanmamızı ve günümüzün pozitif geçmesini sağlar. Bu da bize ve hatta çevremizdeki insanları da olumlu etkiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir