Kategoriler
Kendini motive et!

Korona Virüs Hakkında Az Bilinenler

2019 yılının son ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni nesil virüs dünya çapından büyük bir kaosun yaşanmasına neden olmuştur. Dünya Sağlık Örgütü korona virüs için pandemi ilan ederek dünyaya virüsün ne kadar tehlikeli olabileceğini duyurmuştur. Covid-19 olarak tanımlanan solunum yolu hastalığının temel belirtileri nefes darlığı, yüksek ateş ve vücut ağrısı olarak bilinirken daha az bilinen semptomları ve korona virüs için dikkat edilmesi gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.

Korona Virüsün Yaygın Olan ve Az Yaygın Olan Semptomları Nelerdir?

Corona virüse yakalanan bazı kişiler hastalığı ayakta ve az semptom ile geçirirken bazı kişiler ise ciddi rahatsızlıklar göstererek hastanede tedavi olan süreci yaşamaktadır. Bu hastalık bazı kişilerde başlangıç evresi olarak baş ağrısı gösterirken bazı kişilerde ise ciddi sırt ve omuz ağrıları ile belirti göstermektedir. Hastalığa yakalandığınız ilk birkaç gün herhangi bir belirti göstermezken 2-4 günlük kuluçka süresinin ardından belirtiler ortaya çıkmaktadır. Şiddetli halsizlik, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, 38 derecenin üzerinde uzun süreli düşmeyen ateş, ishal, karın ağrısı, eklemlerde ciddi ağrı, ses kısıklığı, tat ve kokuda azalma veya hiç alamama gibi ciddi semptomlar görülebilmektedir.

Corona Virüse Yakalanan Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Covid- 19 rahatsızlığına yakalandığınızı düşünüyorsanız öncelikle en yakın hastaneye gidip uygun testleri yaptırarak sonucu kesinleştirebilirsiniz. Ardından ise 10 gün geçerli olacak karantina süreci ve olası semptomlara karşı yaşam alanınızı ve psikolojinizi hazırlamanız gerekmektedir. Henüz net bir tedavi şekli veya aşısı bulunmayan kanıtlanmış bir tedavisi olmamakla birlikte yapılan aşı çalışmalarına kadar en iyi tedbirleri sizler evinizde almalısınız. Başlangıçta hafif ağrılar hissetmekle birlikte kendinizi dinlemeli ve hastalık için doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmaya özen göstermelisiniz. Süreç içerisinde halsiz olsanız dahi gün içerisinde ayağa kalkıp izole sınırlarınız içerisinde hareket etmeye çalışmalısınız. Bu durum kemik ağrılarınızın azalmasına yardımcı olacaktır. Ateşiniz yükseliyor ise sürekli kontrol ederek olası daha büyük rahatsızlıkların önüne geçmek ve vücudu rahatlatmak için ılık duş alabilir veya soğuk uygulamalar yapabilirsiniz. Bu dönemde bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için gerekli vitaminleri mutlaka almalı ve beslenme düzenine dikkat edilmelidir.

Evde Geçirilen Örnek Bir Korona Virüs Serüveni

Korona virüse yakalanan kişiler ile görüşüldüğünde benzer semptomlar yaşanmakla birlikte kişilerin bağışıklık sistemi ve hastalık geçmişine göre farklılıklar gözlenmektedir. Sonuçlar toplandığında ise ilk iki gün kişiler semptom göstermemektedir. Kuluçka süresinin ardından boğaz ağrısı, öksürük ve bedenin çeşitli yerlerinde ağrı ile kendini göstermektedir. 4. Günden itibaren yüksek ateş görülmekle birlikte vücut çok halsizleşir ve kişi kendisini oldukça bitkin hissederek hareket etmekte zorlanır. 5. Ve 6. Gün ise en ağır geçirilen günlerdir. Kemik ağrıları, ishal, mide bulantısı ve ateşin gözlendiği günlerin sonunda ise genellikle tat ve koku kaybı gözlenmektedir. Tat ve koku kaybı azalabilir veya tamamen ortadan kalkabilir. Bu dönemde yemek yemeğe özen göstermeli ve sağlığınız için besinlerden uzak durulmamalıdır. 7. Günden itibaren semptomlar azalmaya başlamakla birlikte vücut kendini çok yorgun hisseder ve ateş düşmeye başlar. 8. Gün ateşin düşüp yeniden yükselmesi gözlenebilirken beden ağrısında azalma görülür ve tat ve koku kaybı yaşayan kişilerde artış gözlenir. 9. Gün ateş gözlenmezken eklem ağrıları hafifler ve kişi kendinizi daha dinç hissetmeye başlar. 10. Günde ise vücut kendisini toparlar ve tat ve koku giderek güçlenir. 10. Günden itibaren bulaş oranı düşerek kişi kendisini giderek daha iyi hissedecektir.

Neler Yapılmamalı?

Virüs için bedeniniz savaşırken sizde durumun ciddiyetine vararak destek vermelisiniz. Düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Ayrıca günde en az 2 LT. su tüketimi ihmal edilmemeli ve ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu süreçte kendinizi sadece yatağa bağlı kılmadan elinizden geldiğin ve hareket etmeli ve bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmalısınız. Sürecin geçici olduğu bilincine vararak günlerinizi geçirmeyi düşünerek sonunda yeniden sağlığınıza kavuşacağınızı düşünerek en az hasarla hastalığı atlatmak için kendinizi iyi hissetmenize yarayacak aktivitelere ağırlık verebilirsiniz. Sağlıklı kalın.