Kategoriler
Kendini motive et!

Nasıl Bir Uykucusun!

Nasıl Bir Uykucusun!; Uyku herkes için aynı değildir, kişiden kişiye değişir. İnsanlarda üç tür uyku vardır:

  1. Kısa Uyku
  2. Uzun Uyku
  3. Değişken Uyku

Şimdi her türe daha yakından bakalım.

Kısa Uyku Nedir?

Kısa uyuyan, kısa bir uykuyla bile fiziksel olarak sağlıklı kalabilen bir kişidir. Kısa uyuyan denilebilmesi için kaç saat uyku gerektiği konusunda net bir tanım olmasa da eskiden 5 saatin altında, son zamanlarda ise 6 saatin altında herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan ve günlük hayatta aktif olabilen uykudur.

Kısa uyuyanlar için genellikle 6 saatten az kısa bir uyku yeterlidir, bu nedenle sağlık ve yaşam beklentisi üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı söylenmektedir.

Kesin yüzde araştırılmamış olsa da kısa uyuyanların sayısı çok azdır ve Türklerin %5 ila %8’inin gece 6 saatten az uyuyan kısa uyuyanlar olduğu söylenir.

Kısa uyuyanlar, REM uykusunda (beyin hafif uyuduğunda) genel nüfusa göre daha az zaman harcarlar, ancak REM dışı uykunun (beynin derin uykuda olduğu zaman) miktarı hemen hemen aynıdır.

Bu nedenle birkaç gün 5 saatten az uyusanız bile gündüz uyku hali gibi belirtiler yaşamazsınız ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamazsınız.

Nasıl Bir Uykucusun

Uzun Uyku Nedir?

Uzun uyuyan, 10 saatten fazla uykuya ihtiyaç duyan kişidir. Uzun uyuyanların uykuya dalmalarının daha uzun sürdüğü ve hafif uyku olan REM uykusunu tekrarlama eğiliminde oldukları söylenir.

Uzun uyuyanlar günü sorunsuz geçirmek için ortalamadan daha uzun uyuması gerekir, bu nedenle kısalan aktivite süresinin endişeye yol açtığı durumlar vardır.

İnsanların yaklaşık %3 ila %9’u uzun uyuyanlar olarak kabul edilir.

Değişken Uyku Nedir?

Değişken uyuyanlar, kısa uyuyanlar ile uzun uyuyanlar arasında konumlanır ve 6 ila 10 saat uyuyan insanları ifade eder. Uyku değişkene, o andaki duruma göre uyku sürenizi kısaltmanıza veya uzatmanıza olanak sağladığı için “Değişken” adı verilmiştir.

Toplumun yaklaşık %80 ila %90’ının değişken uyuyan olduğu kabul edilir.

6 ila 10 saat uyuyorsanız ve 14:00 ile 16:00 saatleri arasında kendinizi uykulu hissetmeden aktif olabiliyorsanız, büyük olasılıkla değişken bir uyuyansınız demektir. (14:00-16:00 arası uykulu olmak vücut saatinde doğaldır)

Ancak “yatmadan önce akıllı telefon, televizyon gibi ekranlara bakmak”, “yoğun stres”, “iyi uyuyamamak”, “çok kez uyanmak” gibi uyku kalitesinin düştüğü söyleniyor. 6 ila 10 saat uykudan sonra bile uyuşukluk olunabilir.

İnsanların %23’ünden fazlası uykularının kısa sürdüğünü düşünüyor.

Ankette kısa uyuyanlar olduğunu söyleyenlerin ortalama uyku süresi 6 saat 15 dakikaydı ve 2022’de 6 saat 48 dakika olan ortalama uyku süresinden 30 dakikasının azaldığı belirlendi.

Bununla birlikte, istatistiklere göre, insanların yalnızca %1’i kısa uyuyan ve ortalama uyku süresi 4 saatten az olan kişilerdir. Aslında uykunuz kısa olmayabilir ve kendinizi çok zorluyor olabilirsiniz ama bunun farkında değilsiniz, bu yüzden dikkatli olun.

Nasıl Bir Uykucusun

Nasıl Kısa Uyuyan Olunur?

Görünüşe göre birçok insan kısa uyuyan biri olmak istiyor çünkü kısa uyuyanlar kısa bir uykuyla bile herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan aktif olabiliyorlar.

Ancak, kısa uyuyanların yapısal faktörlerle ilgili olduğu ve sadece isteyerek elde edilemeyeceği anlaşılmıştır. Kısa uyuyan olmak için eğitim ve öğretim yöntemleri tanıtılır, ancak bilimsel bir dayanağı yoktur.

Kısa bir süre zorla uyumaya devam ederseniz, sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek kronik uyku yoksunluğu yaşayabilirsiniz, bu yüzden dikkatli olun.

Kısa Uyuma Genetiktir!

Son zamanlarda, kısa uyuyanların genetik olarak bu davranışa sahip olduğuna inanılmaktadır.

California Üniversitesi Nörobilim Departmanı tarafından yürütülen bir araştırma, kısa uyuyanların uyku ile ilgili genlerde mutasyonlara sahip olduğunu buldu.

Bu, β1-adrenerjik reseptör geni (ADRB1) adı verilen bir gendir ve bu gende kısa uyuyanların özelliği olan mutasyonlara sahip kişiler hem daha az uyumakla kalmaz hem de uykudan daha kolay uyanırlar.

Farelerin kullanıldığı deneylerde, kısa uyuyan genlere sahip farelerin uyku sürelerinin kısa olduğu ve derin uykudan çabuk uyanabildikleri söyleniyor.

Kısa uyuyanlar enerjik, iyimser, çok görevli, acıya toleranslı ve sorunlara bağışık olma eğilimindedir.

Nasıl Bir Uykucusun

Dahiler Daha Az Mı Uyuyor?

Bazılarınız “büyük adamlar az uyur” sözünü duymuş olabilirsiniz.

Buradan, kısa uyuyan olduğu söylenen harika insanları tanıtacağız.

Thomas Edison: 4 saat

Gramofonu, ısı üreten ampulü ve kinetoskopu (projektör) icat eden ve aynı zamanda Buluşların Kralı olarak anılan Amerika doğumlu bir mucit olan Thomas Edison, uykusu kısaydı ve yaklaşık dört saat uyurdu.

Edison, dört saatten fazla uyuduğunda kendini hasta hissettiğini söylerdi, ancak aslında eksiklikleri telafi etmek için gün içinde birkaç kısa uyku çektiği söyleniyor.

Napolyon Bonapart: 3 saat

Fransız devrimci Napolyon Bonapart, yaygın olarak kısa uyuyan olarak bilinir.

Napolyon’un üç saat uyuduğu bilinir ve uykusuzluğu ata binerken uyuyarak telafi ettiğine dair bir anekdot vardır.

Bununla birlikte, son araştırmalar, Napolyon’un üç saatlik uykuya ek olarak şekerleme de yaptığını gösteriyor.

Leonardo da Vinci: 90 dakika

Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği ile tanınan bir sanatçı olan Leonardo da Vinci’nin, Edison ve Napolyon’dan bile daha kısa, 90 dakika uyuduğu söyleniyor.

Leonardo da Vinci’nin durumunda, bir kerede uyumak yerine, yaklaşık 15 ila 20 dakikalık kısa uykular çekiyordu.

Einstein: 10 saat

Görelilik kuramıyla tanınan teorik fizikçi Albert Einstein’ın günde 10 saat uyuyan uzun bir uykucu olduğu söyleniyor.

Einstein’ın bir keresinde insanlara 9 saatten az uyuduğu günlerde keskin olamayacağını söylemiş. Yani üzülmeyin tüm büyük insanlar az uyuma genine sahip değil! Siz de büyük biri olabilirsiniz!! Beyninizi ve bedeninizi eğitmeniz yeterli. Herşeyi genlerden beklememeliyiz. sportive.com.tr den alışverişi yap ve spora başla, ilgi alanlarını keşfetmek ve zihnini açmak için en iyi yoldur!