Ramazan ayında ülkemizi tatlı bir heyecan sarmaktadır. Özellikle bu süreçte formunu korumak isteyen veya yeni başlangıç yaparak kilo vermeyi hedefleyenler ne yiyeceğini ve nasıl spor yapacağını düşünenler için en iyi ol sahurda yediklerine dikkat etmekten geçmektedir. Ramazan da sağlığını ve kilosunu korumak isteyenler özellikle sahurda tüketeceklerini önceden belirleyerek belirlenen diyetin dışına çıkmamalıdır. Ayrıca sahurda yediğiniz yemekler ile gün boyu tok kalmakta önemlidir. Ramazan ayının kahvaltısı olarak kabul edilen sahurda ağır ve yağlı yemeklerden kaçınmak yapılması gereken ilk hareket olmalıdır.
Hamur İşi Daha Uzun Tokluk Vermez
Burada en fazla yanılgıya düşüren durum hamur işlerinin kişiye daha uzun süre tokluk hissi verdiğine dair yanlış inançtır. Bu durum kilo almanıza sebep olurken beslenme rutininizin dışına çıkmak midenizi zorlayacağından size sağlık sorunları da yaşatabilir. Aynı zamanda karbonhidrat oranı yüksek ve yağlı yiyecekler anlık olarak fazla tokluk hissi yaratsa da daha çabuk acıkmanıza sebep olmaktadır. Eğer sahurda fazla kalori içeren besinler tüketirseniz iftarda da benzeri bir durumda kilo almamanız kaçınılmazdır. Sahurda börek, pilav, ekmek gibi yiyeceklerden sonra uykuya geçildiği için bu süreci sağlıklı olarak geçirmenizde oldukça zor olacaktır. Hepsinin yanında bu yiyecekler kişiyi çok daha fazla susatacağından gün içinde susuzlukta çekebilirsin.
Hafif Ye, Hafif Kal!
Kahvaltı herkes tarafından sevilen ve özellikle çalışan kesimin çoğunluğunun hasret kaldığı bir öğün olarak karşımıza çıkar. Sahur zamanını kahvaltı olarak geçirerek hem fit kalabilir hem de kahvaltıdan uzak kalmamış olursunuz. Süt, peynir, haşlanmış yumurta ve salatalık gibi besinler sizi hem tok tutacak hem de vücudunuza iyi bir direnç sağlayacaktır. Eğer tatlıyı çok seven biriyseniz ve gün içinde yokluğunu hissediyorsanız tarçınlı süt içmenizi öneririz. Bu karışım hem sizi daha çok tok tutacak hem de tatlı ihtiyacınızı karşılayacaktır. Gün içerisinde tokluk sürenizi ne kadar uzun tutarsanız bu iftarda da çok fazla yemeden doyacağınızı göstermektedir ki bu da formunuz için çok önemlidir.
Sahur Sofranızı Çeşitlendirin
Elbette her zaman kahvaltı yapmak istemeyebilirsiniz. Bunun için sofranızı farklı besinlere açmak gerekir. Ferah bir sahur yaşamak isterseniz yoğurdu baş köşeye alabilirsiniz. İçerisine nane ve kekik gibi baharatlar atabilir veya buğdaylı galeta unu ekleyerek öğün olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz yumurta ve yoğurttan yapılan çılbırı deneyebilir veya çeşitli çorbalar tüketebilirsiniz. Bunun yanında salatalar her zaman ihtiyacınız olan enerjiyi size vermek için bekliyor. Sahurda çeşit çeşit salatalar ile hafif ve sağlıklı beslenebilirsiniz. Yeşil sebzelerden yapacağınız salataların içerisinde bulunan su gün içerisinde susuzluk çekmemenize yardımcı olurken bedeni de ağırlaştırmaz. Dilerseniz ton balıklı, peynirli ve tavuklu gibi zevkinize göre çok çeşitli salatalar hazırlayabilirsiniz.
Hafif ve sağlıklı deyince akla ilk gelenlerden olan zeytinyağlı yemekleri elbette unutmamak gerekiyor. Pırasa, taze fasulye, enginar gibi birçok yemeği tüketebilirsiniz. Bu yemekler midenizi yormadan gün içerisinde rahat etmenizi saplayacaktır. Formunuzu korumak ve gün içerisinde rahatsızlık çekmemek ve tokluk hissini arttırmak için elbette bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Dilerseniz gün içinde kısa yürüyüşler de yaparak formunuzu korumaya devam edebilirsiniz.