Spor yapmanın yararlarını birçoğumuz biliyoruz. Her şeyden önce vücut hareketli bir mekanizmadır ve spor yapmak vücudun doğası gereği gereklidir. Günlük hayatın getirileri, yaşayış tarzımız, iş hayatındaki durağan zamanımız belki bilinçsiz hareketlerimiz ve duruş bozukluğumuz görülen etkiler yaratırken sporun gözle görülmeyen faydaları da bulunur. Psikolojiyi olumlu etkilediği gibi vücut sistemine ve en fazla kalbe olan etkilerini bugün sizler için araştırdık.
Spor Yapmanın Kalbe Olumlu Etkisi
İlk olarak bilinmelidir ki spor kalp krizi riskini azaltmaktadır ve kalp krizi sonrası toparlanma sürecinin hızlanmasını sağlar. Bunun sebebi antrenmanlar sırasında kalp kası çalışarak daha fazla güçlenir ve bu daha fazla kan pompalamasına sebep olur. Böylece kalp kendini daha çabuk yeniler ve daha fazla kan akışınızı sağlayacak damarlar açılır. Bu damarlar için kalp daha fazla çalışır ve kalp yetmezliği veya damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklar ötelenir veya risk tamamen ortadan kalkar.
Ayrıca antrenman sırasında yağlar çözülür ve dolayısıyla kilo verirsiniz. Özellikle ileri yaşlarda obezite durumu ve diyabet riski artacağından bu duruma da olumlu etkisi bulunmaktadır. Kilo verdikçe kötü kolesterol düşer ve kan pıhtılaşması da önledir. Bu durum kişinin daha zinde hissetmesini sağlarken mutluluk seviyesini de arttırır ve depresyonun en büyük düşmanıdır. Özetle düzenli spor yaparak kalp krizi riskini azaltmanın yanı sıra kanser hastalığına karşıda doğal koruma kalkanı oluşturabilirsiniz.
Mutlaka En Az 30 Dakika Egzersiz
Spor yapan kişiler her zaman muhteşem vücuda sahip olmak istiyor sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Spor sadece güzel bir vücut için değil sağlıklı bir vücut için yapılır. Sağlıklı yaşamanın sırrı spor yapmaktan geçmektedir. Bu sebepten temel yaşam organlarımızdan biri olan kalbinizi korumak için haftada 3 ya da 4 gün en az 30 dakika egzersiz yapılmasını uzmanlarda önermektedir. Bu süreyi dilediğiniz egzersizi yaparak geçirebilirsiniz. Kalp sağlığı ve genel sağlık için spor salonunda uzun saatler geçirmek istemiyor veya tempolu şeyler size göre değil ise sadece yürüye bilirsiniz en önemli olay düzenli uygulamaktır.
Sporun Sağlığa Zararı Var Mıdır?
Sporun sağlığa zararlı olduğunu kanıtlayan bilimsel bir temel yoktur. Ancak kişinin bulunan bir rahatsızlığı tempodan olumsuz etkilenebilir. Örneğin kalp yetmezliği olan bir kişi tempolu koşmak isterse bundan elbette kötü etkilenecektir. Bu sebepten sağlık kontrolünden geçerek varsa bir sorununuz bunu dikkate alarak egzersiz yapmak gerekmektedir.
Spor Herkes İçindir
Herhangi bir sağlık sorununuz veya kronik bir rahatsızlığınız yoksa o zaman zararlı olduğunu söylemek güç olacaktır. Ayrıca fazla hareketsiz oturmak çok daha fazla kişiyi olumsuz etkilemektedir. Örneğin masa başı bir işte çalışıyorsanız gün içerisinde kaslarınız çok hareketsiz kalacak ve bu uzun süre devam ettiğinde sağlığınızı veya kemik sağlığınızı kaybetme riskiniz artacaktır. Bu durumu lehinize çevirmek için iş çıkışında spor yapabilirsiniz. Kalp sağlığınızı tehdit eden herhangi bir durum yok ise aritmi bozukluğunuz, kalp kapağında daralma vs. sporu hayatınıza alarak sağlıklı ve kaliteli bir ömür geçirebilirsiniz.