Kategoriler
Kendini motive et!

Vücut Şekli Yaşla Birlikte Değişir Mi?

Vücut Şekli Yaşla Birlikte Değişir Mi; Herkes vücut şeklinin her yaş grubuna göre değiştiğini hissediyor.

Yaşlandıkça, vücut şekliniz değişir ve şişmanlama olasılığınız artar. Bunun nedeni bazal metabolizma hızının düşmesidir ve daha önce yaptığınız günlük egzersizin aynısını yapsanız bile enerji tüketimi azalacaktır. Ancak yediğiniz besin miktarı eskisi gibi değilse, enerji alımı ve tüketimi arasındaki denge bozulacak ve vücut şekliniz bozulacaktır.

Yaşlanma ile değişen parçalar yaşa ve cinsiyete göre değişir.

Vücut Şekli Yaşla Birlikte Değişir Mi

Yaşlandıkça Şişmanlamak Kolaylaşır Mı? Cevap Evet!

Yaşlanmayla birlikte azalan bazal metabolizma hızı şişmanlığa yol açar. Bazal metabolizma, kalbi hareket ettirmek, nefes almak ve vücut ısısını korumak gibi yaşamı sürdürmek için gerekli olan enerjidir ve uyurken bile sürekli kullanılır. Bu bazal metabolizma günde 24 saat kullanılmaya devam eder ve toplam günlük enerji tüketiminin yaklaşık %60’ını oluşturur.

Bu nedenle, yüksek bazal metabolizmayla kilo vermek kolay ve kilo almak zorlaşır. Çünkü çok enerji harcar.  Bu bazal metabolizma, erkekler için yaklaşık 18 yaşında ve kadınlar için 15 Yaş civarında zirve yapar. Daha sonra yaşla birlikte istikrarlı bir şekilde azalır.

Vücut büyüdükten ve bir dereceye kadar tamamlandıktan sonra az bir enerjiden başka bir şeye ihtiyaç duymaz, yaşlanma yavaş yavaş ilerler, hücre reenkarnasyon döngüsü yavaşlar ve enerji kullanan kaslar da azalacağı için kilo alımı başlar.

Vücut Şekli Yaşla Birlikte Değişir Mi

Yaşla Birlikte Karında Yağ Birikir Mi? Cevap Evet!

Hem erkeklerde hem de kadınlarda yaşlanma ile birlikte gövdeye yağ dağılımının istikrarlı bir şekilde arttığı görülebilir.

Gövdenin çoğu karındır. 50 yaş üstü erkeklerde tüm vücuttaki yağın %60’ından fazlası esas olarak karın bölgesine yapışıktır. 30 yaşın üzerindeki kadınlarda bile yağın % 50’den fazlası karında dağılır. Bir dereceye kadar yaşlı kişilerde, vücut yağ yüzdesi, özellikle viseral yağ çok yüksek olmasa bile, karın yağ dağılımının artması daha olasıdır.

Cinsiyete Göre Yaşa Bağlı Değişim Eğilimleri

Yaşlanmayla birlikte karın çevresindeki yağlanmanın artması ve metabolik sendrom riskinin artması hem erkek hem de kadınlarda yaygın bir değişikliktir. Ancak, kadın ve erkeğin vücut şekli, vücut kompozisyonu ve yağ dağılımı orijinal olarak farklıdır ve ayrıca yaşlanmaya bağlı değişikliklerde kadın ve erkek arasında farklılıklar vardır. Cinsiyete göre değişikliklerin özellikleri;

Erkekler: “Kol ve bacaklarda kas kütlesi azalır”

Yaşlanmayla birlikte artma eğiliminde olan göbek yağına sahiplerdir. Bu kesindir, ancak aslında erkekler için değişim yağdan daha belirgindir.

Erkeklerin başlangıçta kadınlardan daha fazla kas kütlesi vardır ve daha ağır olsalar bile daha düşük yağ yüzdesine sahip olma eğilimindedirler; ancak bu kas kütlesi yaşla birlikte önemli ölçüde azalır. Bu özellikle kollar ve bacaklar için geçerlidir. Yaşlanmayla birlikte kol ve bacak kas kütlesi kaybı da istatistiksel olarak açıktır.

Bu sayede erkekler yaşlanmaya bağlı olarak çok fazla kas kütlesi kaybederler, bu nedenle çok fazla kilo almasalar bile yağ yüzdesi yani vücut yağ indeksi sıklıkla artar.

Kadınlar: “Üst vücutta yağlanma artar.”

Kadınlar, kas kütlesinden çok yağları nasıl tuttukları ile karakterize edilir ve erkeklerden daha belirgin bir şekilde değişme eğilimindedir.

30 yaşın altındaki genç kadınların kol ve gövde yağ yüzdeleri daha düşük ve sadece bacak (kalçalar dahil) yağ yüzdeleri daha yüksektir. Daha genç kadınlar, uyluk ve kalça gibi alt vücutlarında daha fazla yağa sahip olma eğilimindedir; ancak kollar ve karın gibi üst vücutta daha az yağ bulunur. Ancak 30’lu yaşlardan sonra kolların ve gövdenin yağ yüzdesi giderek artar ve 50’li yaşlara gelindiğinde tüm vücut tek tip bir yağ yüzdesine yaklaşır.

Yani gençken yaşla birlikte ince kollar ve karın gibi üst bedene yağ yapışmaya başlar ve 50’li yaşlara gelindiğinde yağ tüm vücuda yapışır ve genel şekli bozulmaya başlar. Yuvarlak hatlar ortaya çıkar.

Genç Gösteren Vücut Şekli Var mı?

Daha genç gösteren vücut şekli; yaşlanma değişikliklerinin aksine genç neslin ortalama vücut şekli özelliklerine atıfta bulunarak cevabı görebilirsiniz.

Erkeklerde fit görüntü veren özellikler: Tüm vücudun yağ oranı düşüktür ancak kas kütlesi çok olduğu için özellikle kollar ve bacaklar gergindir. Karın yağsız ve gergin olduğu halde ince değildir.

Kadınlarda fit görüntü veren özellikler: Bel, kollar ve omuzlar ince ve narindir, ancak bel ve uyluklar kaslı ve sağlıklıdır.

Genç nesil, erkekler ve kadınlar arasında kas oluşumu ve yağ dağılımı bakımından farklılıklara sahiptir ve vücut şekilleri erkekler ve kadınlar arasında büyük farklılıklar gösterir, ancak yaşlandıkça, erkekler ve kadınlar arasındaki farklar daha az fark edilir hale gelir ve hem erkekler hem de kadınlar daha az fark edilir hale gelir.

Yaşlanma Değişikliklerine Karşı Vücut Nasıl Korunur?

O halde yaşa bağlı bazal metabolizma hızındaki düşüşü kaybetmeden kilo, vücut yağ yüzdesi ve kas kütlesini olabildiğince genç tutmak için ne yapmalıyız? Her yıl azalan bazal metabolizma hızının farkında olarak enerji alımını (kalori) azaltırsanız fazla enerjinin önüne geçebilirsiniz ancak bu konuda dikkatli olmanız gerekiyor.

Dengeyi düşünmeden toplam besin miktarını azaltırsanız, kas yapan protein ve metabolizmayı teşvik eden vitamin ve mineraller de azalır ve böyle bir durum devam ederse yaşlanmaktan başka çare kalmaz. Bunun nedeni metabolizma miktarının azalmasıdır. Ve toparlanırsanız, yediğiniz yiyecek miktarını azaltma ve kilo almayı daha da kolaylaştırma kısır döngüsüne düşme olasılığınız daha yüksek olacaktır. Ayrıca protein alımının azalması kas kütlesinde azalmaya yol açarak son yıllarda sorun haline gelen sarkopeniye yol açar.

Bunun olmasını önlemek için kalorisi düşük bile olsa protein ve minerallerden zengin beslenmek ve bazal metabolizma hızını artırmak için kasları bilinçli kullanmak gerekir.

Bazal metabolizmayı anlamak için vücut kompozisyonu analizörü ile ölçüm yapılması önerilir. Bazal metabolizma hızının sayısal değerinden şunlar anlaşılır; yararları yağlar erir ve yerine tombul gösteren yağlar oluşur.

Ancak burada önemli olan bazal metabolizma değerindeki değişimin kendisinde değil, vücut ağırlığının 1 kg’ı başına bazal metabolizmadaki değişime bakmaktır.

Kilo verdiğinizde, o kiloyu korumak için kullandığınız bazal metabolizma hızı da düşer ama kaslarınızı sıkı tutmanız ve yağ kaybetmeniz sonucunda kilo verirseniz, bazal metabolizma hızının kendisi düşer. Bunu başarsanız bile bazal metabolizmanız vücut ağırlığının kg başına oranı kesinlikle artacaktır.

Bu nedenle, çabalarınızın meyve vermesi ve yaşla birlikte sağlık bir vücuda sahip olmak isterseniz. O zaman haftada bir kez tüm kas gruplarının her birini 3 dakika olacak şekilde hareket ettirmelisiniz. Ayrıca dengeli beslenmeyi, vitamin ve protein almayı unutmamalısınız.