Balance Board Egzersizleri ; Denge olmadan günlük hayatımızda büyük zorluklar yaşardık. Denge duygusu birçok hareket sürecinde ve yöneliminde önemli bir rol oynar. AOK’a göre denge eğitimi aynı zamanda sinirlerin ve kasların birlikte çalışmasını da geliştirir. İkincisi, dengemizi bozduğumuzda daha hızlı tepki verebilir. Yaralanma riski azalır. Ayrıca denge eğitiminin koordinasyon ve konsantrasyon, vücut farkındalığını, kasları, motor becerileri ve postürü güçlendirme üzerinde olumlu etkisi vardır.
Neden Denge Egzersizi Yapmalıyız?
Denge tahtası, esas olarak denge duygusunu eğitmek için kullanılan bir spor ekipmanıdır. Başlangıçta fizyoterapistler ve sörfçüler tarafından kullanılan daha popüler hale geldi. Genellikle dairesel veya sörf tahtası şeklinde bir tahta ve bir yarım küre veya silindirden oluşur.
Bu bileşenler üst üste istiflenir ve oldukça dengesiz bir yapı ortaya çıkar. Amaç, egzersizi denge tahtası üzerinde sağlam bir şekilde dururken gerçekleştirmektir. Bu sadece dengenizi geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda kaslarınızı, özellikle derin kaslarınızı da çalıştıracaktır. Bunun nedeni, kasların dengeyi sağlamada ve tahta üzerinde durmada önemli bir rol oynamasıdır. Ne kadar küçük olursa olsun tüm kaslar vücudun dengelenmesine yardımcı olur.
Balance Board Nedir ve Nasıl Yapılır
Denge, vücudumuzun ortamdaki durumunu belirleyen ve olmasını istediğimiz durumda kalmasını sağlayan biyolojik sistemdir. Normal denge, iç kulaktan ve diğer duyulardan (görme ve dokunma gibi) gelen bilgiler ve kas hareketleriyle oluşur. Denge duygumuz, sinir sistemimizin aşağıdaki bölümlerinin karmaşık etkileşiminden kaynaklanır:
- İç kulak (labirent olarak da adlandırılır) hareketin yönünü algılar. (dönüş, ileri/geri, sol/sağ, yukarı/aşağı hareket)
- Gözlerimiz vücudumuzun uzayda nerede olduğunu gözlemlerken hareket yönü hakkında da bilgi verir. •
- Ayaklarımızda ve vücudumuzun bazı bölgelerinde bulunan deri basıncı sensörleri, nerede oturduğumuzu algılar ve vücudumuzun hangi bölgelerinin yerin altında ve yerle temas halinde olduğunu bize bildirir.
Denge Egzersizinde Nereler Çalışır?
Dengede sırt, gövde, bacak, karın ve bacak kasları kullanılır. Dengeyi korumak için bu kas gruplarının birlikte çalışması gerekir. Bir denge tahtası, bu kasları çalıştırmanıza yardımcı olabilir. Tahtanın yanal hareketi, tahtada ihtiyacınız olan dengeyi korumanıza yardımcı olmak için bacak kaslarınızı, karnınızı, sırtınızı ve omurganızı esnetir. Dengeleme sırasında derin kaslar da kullanılır. Bilinçli olarak esnetilemez, ancak bir dengesizlik tarafından etkinleştirilir. Birlikte çalışan ancak bireysel olarak da kullanılabilen çok sayıda kas grubuyla, eğitim çok yoğundur ve çok az kalori yakar. Bu nedenle kilo da verebilirsiniz.
Balance Board Evde Egzersiz
Denge ve kas geliştirme faydalarına ek olarak başka birçok faydası vardır. Küçük olduğu için evde sorunsuz kullanılabilir. Sizi spor salonuna gitme zahmetinden kurtarır. Yaş sınırı yoktur. Çocuklardan yaşlılara kadar herkes tarafından güvenle kullanılabilir. Egzersizler eğlenceli ve çok eğlenceli bir şekilde yapılır. Eğitim asla sıkıcı olmaz! Sallanma tahtası, rehabilitasyon eğitiminizin bir parçası olarak kas ve eklem problemlerini tedavi etmek için de harikadır.
Farklı duruşlar rahatlamanıza yardımcı olabilir. Kondisyon, koordinasyon ve vücut farkındalığı artar. Doğru modeli seçin özellikle başlangıçta sallanan bir tahtada kalmak o kadar kolay değil. Bu nedenle, yeni başlayanlar için tahta ile yarım küre arasında sağlam bir bağlantı olan bir model önerilir. Lütfen satın alırken aşağıdaki noktalara dikkat edin. Mükemmel tutuş için kaymaz yüzey sağlam malzeme, plastik veya ahşap En iyi ihtimalle, daha iyi kontrol için geniş bir ayak izidir.
Balance Board Kasları Zorlar mı?
Denge tahtasında dengenizi korumakta zorlanıyor musunuz? Zaman ve pratikle bu çok daha kolay hale gelecektir. O zamana kadar bu ipuçlarını aklınızda bulundurun. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak ve ayaklarınızın tüm yüzeyini kullanarak sağlam bir şekilde durduğunuzdan emin olun. Vücudunuzu bir duvara veya başka bir uzak konuma yapıştırarak dengeleyin. Hareketlerinizle zaman ayırın. Hızlı, ani bir yön değişikliği sizi şaşırtacak. Nefes almayı ve rahatlamayı unutmayın. Sıkı kaslar dengeyi zorlaştırır.