Kategoriler
Spor branşını seç!

Buz Pateni Nedir? Kuralları

Buz pateni nedir, kuralları; sanat ve spor bünyesinde bir araya gelmiş buz pateni, estetik olarak güzel olduğu kadar, spor alanında da idman ve emek istemektedir. 15. Yüzyılda estetik spor dalları arasında yerini almış, günümüzde olimpiyatlarda da turnuvaları düzenlenmeye başlamıştır. Teknik ve estetiğe dayanan sanatsal bir etkiye sahip buz pateni, buzun üzerinde denge ve asistik partinaj ile sekronize olunması gereken kurallarıyla bilinmektedir.

Buz Pateni Tarihi

  1. yüzyılda, bireysel olarak buzlu bölgelerde eğlence amaçlı oynanan bir spor olarak, zaman içerisinde kış sporları olimpiyatlarında yerini alarak yaygınlaşmıştır. Erkek ve kadınların çift olarak buzlu pist üzerinde, artistik parinaj, jump ( patinaj atlayış) dönüş ve spiraller hareketlerle becerilerini gösterdiği özel bir spor dalıdır. Özellikle 1924 yılında Kış sporları olimpiyatlarında düzenlenen kurallarla, paten hareketleri zorluk derecesine göre puanlanmıştır.

Buz pateni nedir, kuralları; Uluslararası paten federasyonu tarafından buz pisti üzerinden değerlendirilerek oluşturulmuş kurallar kadın ve erkek patencilerin hareketlerindeki risk ve becerilere göre düzenlenmiş, puanlar da paten hareketlerine göre turnuvalara dahil edilmiştir.

Buz Pateni Kuralları Nelerdir?

Olimpiyat dalı olarak 1908 yılında ilk defa gösteri üzerine düzenlenen buz pateni, zaman içerisinde riskli ve idman gerektiren spor dalları arasında girmiştir. Performansın, denge ve buz üzerindeki hakimiyete bağlı olarak kurulması, kuralların da belirlenmesini sağlamıştır. Spin, jump ve sekiz zorunlu hareket olarak tüm pisti kapsayan hareketlerle belirli bir koreografi belirlenmelidir.

  • Yarışmada ilk gün kısa programdır.
  • İkinci gün serbest program olarak düzenlenir.
  • Daha sonra uzun programla devam eder.
  • Buz pateni altı puan üzerinden değerlendirilmektedir.
  • Teknik buz pateni, sekiz teknik hareketle yapılmaktadır.
  • Artistik buz pateni jump ve spin hareketlerini de kapsayan, dönme ve zıplama hareketlerini de kapsar.
  • Toplamda 9 hakem ile değerlendirme yapılmaktadır.

Buz Pateni Nedir

Buz Pateni Teknik Puanlama

Buz pateni teknik puanlamada, oyuncunun teknik hareketleri ne kadar iyi yaptığına ve oluşturduğu figürlerle olan bağlantıya dikkat edilmektedir. Burada sporcunun kasları, buz üzerindeki hakimiyeti ve kurduğu düzeneğe bağlı olarak sunuş biçimine de dikkat edilmektedir. Ancak asıl kriterler;

  • Pisti nasıl kullandığı ve hakimiyeti
  • Müzikle hareketlerin uyumu
  • Figürlerin sergilenme biçimi ve estetik puanlaması
  • Koreografi oluşturma ve müzik uyumu
  • Uygun zamanlı figürlerin nasıl kullanıldığı

Pist üzerindeki sunuş ve estetik yapıdan önce tabi ki teknik olarak vücut hareketlerine dikkat edilmektedir. Sunumun ve becerilerin tekniğine yönelerek, pisteki hakimiyete dikkat edilir.

Buz Pateni Artistik Puanlama

Burada asıl önemli olan sporcunun vücut hareketlerini kullandığı kadar pist hakimiyeti ve müziğe olan uyumdur. Buz üzerindeki dansın gerçekleşirken kullanılan kostüm ve müzikle birlikte vücut hareketlerinin de uyumu oldukça önemlidir. Teknik patende özellikle vücut hareketleri ve pozisyonlara tek tek bakılırken, artistik puanlamada bütüne dikkat edilir.

  • Müzikle uyumun nasıl ilerlediği
  • Pistin kullanım şekliyle, kostüm ve müzik bütünlüğü
  • Çiftin dans figürlerindeki estetik duruş
  • Işıklar ve yarışmacıların sergilediği hareketlerin bütünlüğü

Tam zamanlı figürlerle birlikte dansın ne kadar güzel ve estetik olduğu da önemli Artistik puanlamada özellikle çalışma sırasında estetiğe ve sanatsal etkiye önem verilerek hazırlık yapılmaktadır.

Buz Pateni Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Buz pateni nedir, kuralları; buz pateninde hazırlık yapmak için tıpkı bale gibi küçüklükten itibaren esnek beden hareketlerine sahip olunması gerekmektedir. Esneklik ve denge buz pateninin ilk önemli kuralıdır. Aynı zamanda oyuncuların müzik ve dansa da ilgisi olması, patendeki estetik kaygıyı da ön planda tutmaları önemlidir.

Buz pateni bir sanat olarak, oyuncuların buz pisti üzerinde rahat hareket etmelerini ve bedenlerini en iyi şekilde kullanmaları gerekir. Bunun için antrenman ve idman oldukça önemli, vücudun esnekliğini kaybetmemesi için haftada en az iki kere esneme hareketlerini yapması gerekmektedir. Vücudunun dinç ve esnek olması için antrenmanlarını yaparak, buz pisti üzerinde çalışmalıdır.

Buz Pateni Teknik Kavramları

Buz pateninde, çiftlerin birlikte yaptığı hareketler ve tek başına yaptıkları hareketler farklı terimlerle anılır. Patende kullanılan kavramlar;

Foofwork; ayak hareketleri olarak geçmektedir. Birbiri ardına atılan adımlarla yeteneklerini sergilerle.

Teknik zamanlama; Artistik patinajda yer almaktadır. İki dakika elli saniye ile serbest stil uygulamadır.

Spin; Pistin ortasında parmak uçlarında durmaktır.

Lift; kaldırma olarak çiftlerde erkek patenci partnerini başının üzerine alarak denge sağlar.

Teknik olarak kullanılan her harekette, buz pisti üzerindeki hakimiyet ve çift ya da tek olarak becerilerin görülmesi sağlanır. Çift katılımlarında teker teker değerlendirme yapılmaz, çift olarak başarılı olmaları beklenir. Tek ve çift katılımlarda da uygulamalar aynı puanlama sistemiyle ilerler.