Kategoriler
Spor branşını seç!

Dağcılık Hakkında Rehber

İnsan doğayla iç içe olmayı sevdiği kadar, tırmanma güdüsüyle de adrenalin salgılamaktadır. Dağcılık hakkında rehber bilgiler alarak, yerden zirveye ulaşan bu yolculukta, uzun soluklu bir spor dalının sağladığı avantajlar ve dikkat edilmesi gereken durumlar da değerlendirilmelidir. Kış dağcılığı ve dağcılık üzerine önemli püf noktalar bulunmaktadır.

Dağcılık Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Dağcılık lisanslı olarak yapılması gereken, profesyonel bir eğitim sonrası hayata geçirilmelidir. Dağ gizemlerle dolu ve her zaman size açık bir yol vermeyebilmektedir. Dağcılıkta çarpmalar, düşmeler ve taşlarla zarar görmeler oldukça fazla, doğal olarak dağcılık da bir o kadar zorlu olmaktadır. Profesyonel eğitim alarak, güvenliği sağlamak, tutunma alanını analiz etmek ve çarpmaları en aza indirmek mümkündür.

Dağcılık stilleri nelerdir;

  • Expedition; araştırma üzerine yapılan dağcılık ve tırmanış stilidir.
  • Doğa yürüyüşü; günübirlik yapılan sabahları doğa yürüyüşü olarak çıkılan yürüyüştür.
  • Alpin stil; Temiz tırmanış olarak, adrenalin severler için hafiflik ve hızlın ön planda olduğu tırmanıştır.
  • Kamplı yürüyüş; Trekking konaklamayla birlikte doğada ve küçük dağlarda gezidir.

Dağcılık Tarihi Nasıl Başlamıştır?

Araştırma ruhu olan insanların zamanla sıkıntılarının önüne geçmek için doğaya yöneldikleri bir alandır. Özellikle 18. Yüz yılda burjuva hayatından sıkılan zenginlerin güvenli bir şekilde doğada ve dağda zaman geçirmek, tırmanış yaparak adrenalin odaklı sporlarla hayatlarına heyecan katmaları üzerine gelişmiştir.

1931 yılında Cenevre’de Uluslararası Dağcılık Birliği ile ( UIAA) Birçok yönden değerlendirilerek, sertifikalı eğitim alınan bir alana geçilmiştir. Özgür tırmanış, hafif tırmanış ve zorlu tırmanış stillerine göre kas ve kemik hareketlerini güçlendirerek yapılan sporlar arasında yerini almıştır. Günümüzde genç gruplar tarafından Erciyes dağı tırmanışları başlamış ve birçok insanın da ilgisini çekmiştir.

Dağcılık Hakkında Rehber

Dağcılık Kuralları Nelerdir?

Ekiple birlikte yapılan bir spor dalı olarak, öncellikle kendini ve daha sonra kimseyi riske atmadan ilerlenmesi gereken kuralları bulunmaktadır. Dağcılık hakkında rehber bilgiler, yürüyüş temposu ve tırmanış türleri üzerinden önce bilgi ve sonra uygulama üzerinden ilerlemektedir.

  • Yaz ve kış aylarında yapılan dağcılık sporu farklılık gösterir.
  • Yürüyüş temposu ekibin en yavaş yürüyenine göre ayarlanmaktadır.
  • Tırmanmada hafif eşyalar alınmalıdır.
  • Eşyaların grupla eşit olacak şekilde bölüştürülmesi gerekmektedir.
  • Tek sıra halinde 5 ile 6 adım mesafe ve aralık olarak tırmanış başlamalıdır.
  • Tırmanmacıların başında mutlaka ekip lideri olmalı ve en profesyonel olan yönlendirme yapmalıdır.
  • Düğün ve ip kullanımı kontrol edilmelidir.

Dağcılıkta İstasyon Kurma Nedir?

İstasyon kurmak için ekibin en bilgili ve tecrübeli olanının harekete geçmesi gerekmektedir. Emniyet kurulacak yerin sağlam bir ağaç veya kaya olması önemlidir. Kişi sayısına göre yük taşıma potansiyeli analiz edilerek, iplerin belirli bir alana bağlanması ve düşme olasılığına karşı sabit bir noktanın bulunması sağlanır.

Dağcılık hakkında rehber bilgiler üzerinden güvenlik sisteminin kurulması için tek başına hareket etmek hatalı olacaktır. Profesyonel dağcılık hakimiyeti kurulmadan gruptan bağımsız hareket edilmemeli ve liderin direktifleri dikkate alınmalıdır. Dağa tırmanma sırasında oluşabilecek riskler ve denge problemleri de alt ve üst ekip arkadaşlarına göre düzenlenir. Dağcılık ekipmanlarının kullanılması ve çanta düzeni de iyi ayarlanmalı, koşullara göre düzenlenmelidir.

Dağcılık İçin Hangi Malzemeler Gereklidir?

Tırmanma malzemeleri, özellikle dağcılıkta hayati önem taşımaktadır. Taş, toprak, kök ve kaya parçalarıyla karşı karşıya gelinecek bu alanlarda, ip, tırmanma merdiveni, tırmanma baltası ve tırmanma kancası kullanılmalıdır.

  • Tırmanma halatı; halatlar can güvenliği için önemlidir. 7 ile 10 mm arasında halatlar kullanılmalıdır.
  • Tırmanma merdiveni; uzun duvarlara çıkmak zor olduğu için ipli merdivene ihtiyaç olacaktır.
  • Tırmanma baltası; kaya tırmanışlarında kullanılan saplama işlemi ile tutunma sağlayan malzemedir.
  • Tırmanma kancası; kanca 25 kg ağırlık taşıyabilmektedir.

Dağcılık botu ve kar, buz malzemeleri de dağın koşullarına göre ayarlanmalı, buz ve kar olması durumlarında dökülmelerin yaşandığı sırada engel olmaması için paralel tırmanma gerçekleştirilmelidir.

Dağcılık Kıyafetleri Nasıl Olmalıdır?

Dağcılıkta su geçirmez ve tek parça kıyafetler kullanılması önemlidir. Pantolon ve tişört gibi kıyafetlerle tırmanmam mümkün olmamakla birlikte riskli de olabilmektedir. Dağcılık sporunda kullanılan giyim polar ve mümkünse soğuk havalar için dağcı montu olarak kullanılmalıdır.

İç katman ve tayt kullanımında da tamamen vücuda temas eden kıyafetler kullanılmalı, gömlek gibi seçeneklerle de tırmanış gerçekleştirilebilmelidir. Ancak dağcılık kıyafeti olarak belinizden düşmeyecek ve konsantrasyonunuzu bozmayacak güvenli kıyafet tercihleri yapmanız önemlidir. Özgür hareket etmek ve esnek olmak önemli olduğu gibi kullanılan ayakkabı da tabanı düz olmayan, kaymalara karşı dirençli olan bot olarak tercih edilmeli, soğuk havalarda su almayan malzemeler kullanılarak, dağcı eldiveni de kullanılmalıdır.