Futbol hem Türkiye’de hem de dünyada en çok tercih edilen spor dalları arasında. Karşılaşmaya katılan her iki takımında 11 adet oyuncusu bulunur. Kendine özgü kuralları olan takım sporu olarak adlandırılır. Futbol oyunun iki temel unsuru var. Bunlardan biri atış teknikleri diğeri ise top kontrolüdür.
Ayak İle Yapılan Vuruşlar
Ayak ile yapılan vuruşlar arasında en çok terci edileni ayak içi vuruş tekniğidir. Bu bölümde ayak baş parmağının dip kısmı ile ayak bileği arasında olan yüzey ile topa vurulur.
- Vuruş yaparken topa doğru hafif bir şekilde yanal durumda ve düz bir doğrultuda atış gerçekleştirmeniz gerekiyor. Diz ve ayak bileği dışa dönük durumda olmalı. Kalçadan alınan güçle vuruş eylemi gerçekleşir.
- Öncelikle uygun bir koşu ritminde olmanız gerekiyor.
- Vücut ağırlığı ise topa vurulacak olan zamanda bacağa yüklenmeli.
- Atış yapmayan diğer destek ayağınız topun 10-15 cm yanına konulmalı. Bu sayede topun gitmesini istediğiniz hedefi ayarlamanız mümkün olacak.
Vuruş anında pas atılacak yöne vücudunuzu çevirmeniz gerekiyor. Ayak iç üstü ile yapılan vuruş tekniğinde de yine ayak iç kısmı tekniği kullanılır. Topa 45 derecelik açıyla yaklaşılması gerekiyor. Destek ayağı ise 25-30 cm yanında olmalıdır. Topa karşı ise yanal bir konumda kavisli olarak yönelerek pas atabilirsiniz.
Ayak Ucu İle Yapılan Vuruşlar
Bu teknikte topa temas yüzeyi ayak tarak kemiklerinin bittiği kısım ile ayak parmaklarının uç kısımlarıdır. Vuruşta ayağın uç bölümü topu atmak istediğiniz hedefi göstermeli. Vuruş anında ise kalçadan ileriye doğru ayak uzatılmalı. Aşırtma vuruşu gerçekleştirmek adına ayağın uç kısmı ile topun alt tarafına ayağınızı sokmanız gerekiyor.
Vuruş ayağınız bilekten kilitlenerek topun alt yarısına iyice sokulmalı. Daha sonra top belli bir açıda havalandırılmalı. Ardından istenen yere doğru bilekten güç alarak ittirilmeli. Özellikle yetişmesi zor olan toplara erişmek adına kullanılan bir vuruş tekniğidir.
Diz İle Yapılan Vuruş Tekniği
Oyun esnasında orta yükseklikte gelen toplara başınız ya da ayağınız ile vurma şansınız olmadı durumlarda tercih edilen vuruş tekniğidir. Kısa mesafeden gelen toplara vuruş yapmak adına bu tekniği kullanmanızda yarar var. Diz ile yapılan vuruşların isabet oranı düşük olduğundan dolayı her an top kaybı yaşama durumunu da göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Kafa İle Yapılan Vuruş Tekniği
Oyun içinde pozisyon gereğince kafanızın bütün bölümlerini kullanmanız mümkündür. Kafanızın en geniş olan kısmı alındır. Topa alın ile vurmak çok daha kolay olduğu için futbol oyuncuları bu vuruş tekniğini kullanır. Kafa ile yanlara ya da yukarıya veya geriye doğru vuruş gerçekleştirmeniz mümkün olacak. Olduğunuz yerden sıçrayarak kafa vuruş tekniğini kullanabilirsiniz. Topa temas eden bölge kafa olsa dahi tüm vücut ile hareket edilmesi gerekiyor. Tüm dikkatinizi topa vererek vücudunuzu bu vuruşa hazırlayın. Bu vuruş tekniğinde amaç topu mümkün olan uzak bölüme ulaştırmak.
Göğüs İle Yapılan Vuruş Tekniği
Topla temas eden en geniş yüzey göğüs bölümüdür. Fakat göğüs ile yapılan vuruş tekniğini uygulamak diğerlerine göre daha zordur. Vücudun geriye çekileceği mesafe dar olduğundan dolayı nadiren, topu hafifletmek ve vuruş hedefini daha iyi ayarlayabilmek adına tercih edilir. Kafa, diz, ayak ile vurulamayacak olan durumlarda göğüs ile vuruş tekniği kullanılır. Vuruş teknikleri topun geliş açısına, topun geldiği yüksekliğe göre belirlenir. Omuz ile vuruş tekniği ise Futbolda nadir olarak tercih edilen bir tekniktir.