Hentbol, zaman içerisinde ciddi değişim gösteren sporlardan biridir. Başta 11’er kişiyle oynanan oyun, zaman içerisinde 7’şer oyuncuyla oynanabilir hale gelmiştir. Oyunun daha akıcı ve daha kolay atak yapılabilir hale gelmesini sağlayan bu değişimle birlikte, çim sahalarda daha çok taktik yapılması mümkün olmuştur. Hentbol nedir? nasıl oynanır? Çim sahalarda oynanan hentbol, çim yerine salonda oynanabilecek şekilde salonlara taşınmıştır.
Hentbol Nedir?
Sınırsız bir şekilde oyuncu değiştirme hakkı bulunan hentbol, performansın her zaman çok yüksek olduğu oyunlardan biridir. Saha boyutları itibariyle, dikdörtgen bir sahada uzun kenar 40 metre ve kısa kenar 20 metre olarak belirlenmiştir.
Hentbolda sahadaki kaleciler dışında hiçbir oyuncu tarafından topa diz veya ayakla müdahale yapılamaz. Herhangi bir pozisyondaki oyuncu, koşu esnasında rakip oyuncuyu tutup çekemez, sarılamaz, çelme takamaz. Savunma ve hücumlarda yan yanayken temas, tutma ve çekme benzeri bir hamle olmadığı sürece serbesttir. Hatalı ve ceza gerektiren bir hareket yapılması halinde, hakem tarafından o hareketi yapan oyuncu 2 dakikalığına oyun dışına atılır. O süreyi takım, bir kişi eksik bir şekilde geçirir.
Hentbol Kuralları
Hentbolda diğer oyunculara vurmak, sporculuk etiği dışında bir harekette bulunmak yasaktır ve kesin ihraç sebebidir. Oyun esnasında topu sürerken veya pas opsiyonu ararken, 3 saniye süreyle topu elde tutma hakkı bulunur.
3 saniye süreyle topun elde tutulmasına izin verilen durum ise 3 adım atılması ve bu adımların sonuncusuyla birlikte topun elden çıkarılacak olmasıdır. Erkek hentbolunda 30 dakika, kadın hentbolunda ise 25 dakikalık devre süreleri bulunur. Erkeklerde oyun süresi 60 dakika, kadınlarda oyun süresi ise 50 dakikadır.
Hentbol Nasıl Oynanır?
Hentbol nedir? nasıl oynanır? Hentbol oyununun oynanışı, topu elde tutma için özel süre ve ayakla dokunmayla ilgili özel kurallara bağlı şekilde belirlenmiştir. Hentbolda topu elde tutmak, takım arkadaşına elle sahanın herhangi bir bölgesinden pas vermek serbesttir. Şut çekerken yerden sıçrayarak yükselmek ve ivmeyi olabildiğince arttırarak atış yapmak, kalecinin kurtarmasını zorlaştıracaktır. Yerden yükselmekle ilgili bir zorunluluk olmadığı için, ivme kazanmak için gerinmek ve o şekilde şut atmak, topun gideceği yerin tahminini zorlaştırır.
Hentbol Oyununun Amacı
Hentbolda temel amaç, rakibin kalesine olabildiğince yaklaşmak ve çekilecek şutla golün atılmasını sağlamaktır. Şutun sadece rakip sahadan değil, kendi sahasından atılması durumunda da gol geçerli sayılacaktır. Oyunda ayakla şut çekmek, ayakla pas vermek, topu ayakla veya bacağın herhangi bir bölgesiyle uzaklaştırmaya çalışmak kural dışıdır.
Rakibin ellerine, koluna, kafasına veya sırtına bilerek veya bilmeyerek vurmak da faul sonucunu ortaya çıkaracaktır. 150’yi aşkın ülkede resmi bir şekilde oynanan ve binlerce profesyonel sporcunun olduğu bir daldır. Oyunda rakip kaleye daha fazla gol atarak maçı tamamlayan takım, galibiyet elde edecektir.
Hentbolda Galibiyet Kaç Puan
Hentbol oyununda mağlubiyetin puan skalasına herhangi bir katkısı bulunmamaktadır. Hentbol nedir? nasıl oynanır? Beraberlik sonucuyla karşılaşılabilen sporlardan biri olan hentbol, beraberlik halinde 1 puan alınan bir oyundur. Maçı kazanan taraf ise puan tablosunda +2 puan elde etmiş olacaktır.
Atılan gol sayısı ve yenilen gol sayısı, averaj hesaplaması açısından önem teşkil etmektedir. Oyunda çok fazla gol atılmasının ekstra puan kazanılmasıyla bir ilgisi yoktur. Oyuncu değişikliklerinin serbest olma durumu, cezalı oyuncunun yerine farklı bir oyuncu sokulmasını ve o 2 dakikalık ceza süresini başka oyuncuyla telafi etmeyi sağlamaz. Aynı anda 2 ve daha fazla oyuncunun cezalı olduğu durumlarla da karşılaşılabilir.