Kategoriler
Spor branşını seç!

Spor Yaparken Olası Sakatlıklar ve Tedavi Yöntemleri

Spor Yaparken Olası Sakatlıklar ve Tedavi Yöntemleri; Spor salonunda düzenli spor yapan biriyseniz yahut kıyasıya mücadele gerektiren bir spor yapıyorsanız sakatlanma riskiniz oluşabilmektedir. Spor yaparken yanlış bir egzersiz veya rakipten gelen bir hamle ile eklemleriniz, dokularınız, kaslarınız veya kemikleriniz zarar görebilir. Bu gibi durumlarda hemen yapılacak müdahale çok önemlidir. Çünkü olası bir sakatlık iyi bir tedavi görmediği takdirde bölge hassaslaşarak yeniden tekrarlayabilir veya kronik hale gelebilir. Bu durumda size kalıcı hasar bıraktığı anlamına gelir ki bir sporcunun en korktuğu sonuç budur. Çünkü bu durum sporcunun spor kariyerini veya spor yaşantısını olumsuz etkileyecek belki de spordan uzaklaşmak zorunda kalabilir. Sporda sakatlanmaların oluşması ve tedavi yöntemlerini yazımızda bulabilirsiniz.

Neden Sakatlık Yaşanır?

Vücudun belirli bir gücü vardır ve kaldıramayacağı yükün altına ani bir şekilde girmek aşırı yüklenme ortaya çıkararak sakatlanma ile sonuçlanabilir. Bu sakatlıktan korunmanın yöntemi ise basamaklı olarak hareket etmektir. Hafiften veya yavaştan başlayarak egzersiz yapılmalıdır. Sporda sakatlanmanın bir diğer yolu ise yanlış teknik uygulamaktır. Hareketin veya vuruşun yanlış yapılması da sakatlığa yol açmaktadır. Isınmadan spor yapılması da sakatlığa davetiye çıkarmaktadır. Kasların ısınması antrenman için önemlidir. Kasların spor öncesi hazırlanması sakatlanmaları ciddi şekilde engelleyen bir durumdur.

Spor Yaparken Olası Sakatlıklar ve Tedavi Yöntemleri
Spor Yaparken Olası Sakatlıklar ve Tedavi Yöntemleri

Sakatlanmamak İçin Fiziksel Özellikler

Sporda sakatlanmalar her zaman dışsal kaynaklardan dolayı gerçekleşmemektedir. Bireyin sahip olduğu fiziksel özellikler de bazen sakatlığa yol açabilmektedir. Örneğin yeterince esnek değilseniz vücudunuzu çok fazla esnetmeye çalışarak doku veya kas zedelenmesi yaşayabilirsiniz. Yahut kilonuz çok fazla ise bu durum kaslarınıza veya kemiklerinize fazla yük gelmesine sebep olacaktır ki bu durum ani yüklenme yaşanmasına neden olacaktır. Kaslarınız yeteri kadar güçlü değil ise ve eklemlerinizde gevşeklik var ise yine egzersiz sırasında sakatlanma ihtimaliniz ortaya çıkmaktadır.

Spor Yaparken Olası Sakatlıklar ve Tedavi Yöntemleri; Hemen Yapılması Gerekenler

Sporda sakatlık yaşandığında bölgede şişlik, kızarıklık, yanma veya ağrı oluşabilmektedir. Sakatlanma sonucunda bölgede şişlik oluştuğu takdirde soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Buz gibi soğuk kompres uygulamak daha fazla şişmesini engellerken ayrıca var olan şişliğinde azalmasına yardımcı olacaktır.

Yaralanan veya zedelenen bölgenin şişmesini engellemek için ise çok sıkı olmayacak şekilde sarabilirsiniz. Sakatlanan yer ve etrafı bandajlanarak daha fazla zarar görmesi engellenebilir. Sakatlanan bölgeden kan akıyor ise kan akışını yavaşlatmak için kalp hizasından yukarı kaldırılması da iyi bir yöntemdir. Ayrıca sakatlığın durumuna göre bir süre sporcunun kendinizi yormaması ve kas veya doku iyileşene kadar spora ara vermesi tavsiye edilmektedir.

Spor Yaparken Olası Sakatlıklar ve Tedavi Yöntemleri; Hangi Durumlarda Hekime Başvurulmalı?

Sakatlık durumunda sadece küçük bir sert bölge oluşumu yahut kişinin günlük hayatını etkilemeyecek kadar ağrı yaşanıyor ise acil hekime başvurulması gereken bir durum yoktur. Ancak sert bölge birkaç saat içerisinde büyüyor ve ağrı da artıyor ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Küçük bir sakatlıktan büyük zararlar görmemek ve ağrıyı azaltmak için hekim görüşü sağlıklı olacaktır.