Kategoriler
Spor branşını seç!

Spora Başlamak İçin Her Yaş İdeal

Sağlıklı bir yaşam için spor yapmak çok önemlidir. Ancak spor yaparken, hangi spor dalının uygun olduğunu da bilmek gerekir. Spora başlamak için her yaş ideal olmasına rağmen, her yaşta her spor yapılmamalıdır.

Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin yapacakları sporlar için belli bir yaş aralığı bulunmaktadır. Bu yaş aralığından sonra başlanan spor çeşitli rahatsızlıklara ya da sakatlanmalara yol açabilmektedir.

Çocuklar İçin Spor

Yetişkinler kadar çocukların da spor yapmaya ihtiyacı vardır. Burada önemli olan kemik gelişimini sağlayacak sporlara çocuğu alıştırmaktır. Bazı ebeveynler, çocuklarına daha kemik gelişimi tam gelişmeden; karate, boks, binicilik gibi ağır sporları yaptırmaya çalışmaktadır. Bu yüzden ilk olarak küçük yaşlarda alıştırılması gereken uygun spor dalları bulunmalıdır.

Kız ve erkek çocukların yaşlarına göre;

  • Kız ve erkek jimnastik 6 ya da 7 yaşlarında
  • Artistik jimnastik 5 ya da 6 yaşlarında
  • Yüzme 3 ya da 7 yaşlarında
  • Kayak 6 ya da 7 yaşlarında
  • Eskrim ve basketbol 7 ya da 8 yaşlarında
  • Judo 8 ya da 10 yaşlarında
  • Kano ve kürek 12-14 yaşlarında
  • Atletizm ve futbol 10 ya da 12 yaşlarında
  • Boks 13 ya da 14 yaşlarında
  • Bisiklet 14 ya da 15 yaşlarında

Çocuk ya da yetişkin olsun, spora başlarken muhakkak doktor kontrolünden geçilmelidir. Belirli sağlık problemleri varsa, en uygun spor dalı seçilmelidir. Anne ve babalar çocuklarını spora başlatırken ilk olarak oyuna yönelik spor çalışmalarına çocuklarını yönlendirmelidir.

Gençler İçin Spor

Çocukluk döneminin ardından spora başlamanın en güzel yaşı genç yaşlardır. Genç insanlar, hemen her sporu rahatlıkla yapabilir. Ancak yine de kendi vücut yapılarına uygun spor dalının seçilmesi önem kazanır.

Gençler için sporun önemi oldukça fazladır. Enerjilerini atmak, sosyalleşmek için spor yapan gençlerin çoğu, bilinçsizce yaptıkları sporlar sonrasında sakatlanmalara ya da rahatsızlanmalara neden olabilmektedir.

Kayak, golf, tenis, boks, atletizm, halter, pilates jimnastik, basketbol, voleybol, futbol gençlerin yapabileceği sporlar arasında yerini almaktadır. Bu sporlara başlamak için ilk olarak doktor kontrolünden geçmek ve belirli bir vücut rahatsızlığına göre uygun sporu seçmek gereklidir.

Spor Bilinçli Yapılırsa Faydalıdır

Sporun her dalı birbirinden farklı özellikleri taşımaktadır. Ancak her spor dalı, her vücut için uygun olmadığı gibi, bilinçli yapılmayan bir spor, vücudun dengesini bulmasından çok zarar görmesine neden olmaktadır.

Spor vücuda dinçlik ve denge kazandırırken, aynı zamanda kişilerin sosyalleşmesine de yardımcı olmaktadır. Isınma hareketleri yapılmadan, germe ve gevşeme hareketleri yapılmadan spora başlamak doğru değildir.

Spor yapılırken birçok kişi, enerji içeceklerini tercih etmektedir. Spor yaparken asitli meyve suları, enerji içecekleri mideyi yorar. Bunun yerine çok daha sağlıklı olan su içilmesi gereklidir.

Spora başlarken, kas gücü dengesinin kurulması gereklidir. Kişinin belli bir yaş sonrası yapacağı spora kendini hazırlaması gerekir. Vücudunu dengede ve fit tutmak isteyenler sporu bırakmadan bir yaşam biçimi haline getirmelidir.

Orta Yaş İnsanlarda Spor

Kırk yaş ve üzeri insanların spora başlaması olmaz diye bir şey yoktur. Her yaşta spor yapılabilir. Ancak belli bir yaşın üstüne gelmiş ve hiç spor yapmamış bir kişinin, spora başlamadan önce, sağlık durumuna bakması gerekir.

Belli bir yaş ortalaması olan kişiler ağır sporlar yerine; yürüyüş, trekking, yüzme, bisiklet gibi sporları tercih etmelidir. Vücudun esneklik kazanması için yoga ve pilates yapılabilir. 40 yaş üstü kişilerin yaptıkları egzersizler, kas dokularını güçlendirirken, günlük faaliyetlerini uzun süreli devam ettirme fırsatı da bulmaktadır.

Spor yaparken yaşın hiçbir önemi yoktur. Önemli olan sağlık kontrollerinden geçtikten sonra yaşınıza ve vücut yapınıza uygun sporları tercih etmektir.

Parklarda Bulunan Spor Aletlerine Dikkat

Spor olanakları biraz da kişilerin mali gücüyle ilgili olabilmektedir. Spor olanaklarının daha fazla artırılması için parklara konulan spor aletleri oldukça yararlıdır. Bu spor aletlerini bilinçsiz kullanmak, sakatlıkların da başlangıcı demektir.

Örneğin dizinden rahatsızlığı olan bir kişinin, diz çalıştırıcı bir alette spor yapması, kişinin diz problemlerine iyi gelmekten çok zarar verecektir. Aletler üzerinde bulunan açıklamaların çok iyi anlaşılması ve buna göre bu aletlerle çalışılması gereklidir.

Kronik Rahatsızlıklara Dikkat Edilmeli

Çocukların spora başlarken, iyi bir doktor kontrolünden geçmesi gereklidir. Kronik rahatsızlığı olmayan çocuklar ve spordan önce en fazla 6 ay önce doktor kontrolüne girmiş çocukların özel muayene edilmesi gerekmiyor.

Yine de EKG ve akciğer filmi, kan tahlili yaptırılarak, çocukların tetkikleri gözden geçirilmelidir. Kronik rahatsızlıkları bulunan çocuklarda ise, özellikle kas-iskelet sisteminde bazı stresler oluşturabilen spor, fizyolojik yönden sıkıntı yaşanmasına da yol açmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir