Herkes bilir ki sporun yaşı olmaz. 7 yaşında da 70 yaşında da spor yapabilirsiniz. Kişi bahanelerini bir kenara bıraktıktan sonra spor yapmak için herhangi bir sağlık sorunu da yoksa spor yapmamak yanlış olacaktır. Spor yapmamak bir kenarda dursun yaşınıza uygun olarak vücudunuzun hangi egzersizlere ihtiyacı var sizler için araştırdık.
4-16 Yaş Arası
Bazı çocuklar spora eğilimlidir ve spor yapmaları için sizden icraat beklemezken bazı çocukları teşvik etmek gerekir. Bu gibi durumlarda ailenizle birlikte yapacağınız spor aktiviteleri belirleyerek ve çocuğun hangi alana yeteneği var öğrenmek isteyerek çözüm bulabilirsiniz. Haftalık olarak farklı antrenmanlar yaparak bu durumu kolayca çözümleyebilirsiniz. Bu yaştaki çocuklar iskelet sistemlerinin sağlıklı ve güçlü olabilmesi kendine güvenebilmesi ve sosyal yetişebilmesi için spor hayatında yer almalıdır.
17-29 Yaş Arası
Bu yaşlarda kemik gelişimi tamamlanır ve bireyin yaptığı sporda uzmanlaşması beklenir. Haftada 3-4 gün egzersiz çalışmaları yeterli olacaktır. Metabolizmanın en hızlı çalıştığı dönemlerden biridir ve kilo sorunlarının önüne geçmek içinde altın çağdır. Antrenmanlarınızın en üst seviyeye çıkarılması ve hayat boyu edinilmesi için kritik dönemdir ve ileriki yaşlarda da sürdürülmesini arttırır. Tenis, fitness, vücut geliştirme, yüzme veya futbol gibi bireyin istediği her spor dalını yapması mümkündür ve faydalı olacaktır.
30- 39 Yaş Arası
30 yaşından itibaren vücut hormonlarında azalma başlar ve dokularda da kayıplar yaşanır. Bu dönemlerde yağ depolanması da artacağından kişinin kilo almaya başladığı dönemdir. Kalp sağlığı öne çıkarken kan akışınızı spor ile hızlandırmak mantıklı olacaktır. Kemik yoğunluğunun azalmaya başladığı bu yaşlarda kemik sağlığını korumak ve güçlü tutmak önemlidir. Bölgesel çalışmalara önem verilmeli ve kasların düzenli çalıştırılması gerekir. Fitness, yüzme, bisiklet veya koşu metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olurken sağlığınızı korumanızı da destekleyecektir.
40- 49 Yaş Arası
Bu yaşlarda uzmanların ortak görünüşüne göre sabah sporları çok daha etkilidir. Kronik hastalıkların baş gösterdiği, tansiyon, insülin veya diğer rahatsızlıkların görülmeye başlanması sporun yanında beslenme düzeninin de titizlikle hazırlanmasını öngörür. Yağlanma oranı çok yüksektir ve hormon seviyelerinde ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Bu durumda hafif ve orta antrenmanlar yapılması önerilmektedir. Haftada 4 gün 40 dakikalık egzersizler önerilmektedir. Kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin kendilerini çok yormadan kas ve kemik dokularını güçlendirmesi gerekmektedir.
50-59 Yaş Arası
Kadınların menopoz dönemidir ve kemik kaybına uğranır. Erkeklerde ise osteoporoz dönemidir kemiklerinde ciddi zayıflık ve kas kaybı gözlenir. Bu sebeplerden ötürü kas kitlesinde azalma yaşanarak bu döneme geçildiğinde kişi kırıklara karşı daha hassas olacağından ağır antrenmanlar önerilmez. Kendi ağırlığı ile çalışmak, yürüyüş veya fitness önerilmektedir. Kemiklerin zayıflamasını engelleyebilmek için günlük aktiviteler yapmak doğru olacaktır.
Diğer Yaşlar
60 yaş ve üzeri bireylerde eklem kabiliyetleri azalmaya başlar ve kalp krizi riski fazlalaşır. Bu sebepten kişi antrenmanlarını hafifleterek devam etmeli ve kemik sağlığını korumalıdır. Germe ve esneme hareketleri ile günlük egzersizler yapılmalıdır. Kalp ritim bozukluğu veya tansiyon hastalıkları spor yapmaya engel değildir. Genç yaşlarında spora başlamamış iseniz yaşın bir önemi yoktur. Bilindiği üzere sporun yaşı yoktur. Kendinize ve yaşınıza en uygun egzersizleri seçerek sağlıklı ve zinde bir yaşam sürebilirsiniz.