İnsan ruhunun ve bedeninin, bazı yöntemler kullanılarak, beden ve ruha egemenlik sağlama Yoga olarak tanımlanabilir. Yoga uygulanarak, insanın hem ruhu hem bedeni hem de zihni kontrol altına alınabilmektedir.
Yoga Nasıl Yapılır?
Yoga, kişinin ruhunu, bedenini ve zihnini bir yolculuğa çıkarması ve bu yolculuk sırasında her şeyiyle bu yolculukta kendisini bulması, kendisini dinlemesi anlamına gelir. Yoga ile güçlenen insan, bazı öğretileri de anlamaya çalışır.
Yoga öğretileri nelerdir?
- Yama
- Niyama
- Asana
- Pranayama
- Pratyahara
- Dharana
- Dhyana
- Samadhi
Yoga Öğretilerinin Anlamı Nedir?
Yama uygulamasının ilk adımıdır. Bu uygulamanın amacı, zarar vermemek, çalmamak, nefsin kontrol edilmesi, doğruluk ve evrensel ahlakın amacına ulaşmaktır.
Yoga programının ikinci adımı Niyama’dır. Bu adım, kişinin kendini disipline etmesine olanak tanır. Yani kişinin saf olması, şükretmesi, okuma ve hatırlama gibi disiplinleri hayata geçirmesini sağlar. Yoga’nın üçüncü adımı ise Asana adı verilen, yoga duruşu ya da yoga pozudur. Bu adım ile kişi, yoga duruşunu öğrenerek yoga yolculuğuna çıkmaya hazırlanır.
Dördüncü adım olan Pranayama, doğru nefes almakla ilgilidir. Yaşam enerjisi olan nefesin, doğru şekilde alınması ele alınır. Pratyahara, duyguların ve duyu organlarının geriye çekilmesi yani insanın bilincini tecrit altına alması anlamına gelir.
Konsantrasyon ve odaklanmayı ön plana çıkaran Dharana ile kişi, doruk noktaya ulaşmak için son adımlara doğru ilerlemektedir. Meditasyon adımı olarak da adlandırılan Dhyana’nın ardından son adım Samadhi yapılır. Bu, yoga programının son adımıdır ve bilincin özgürleşmesi olarak da adlandırılır.
Yogaya Yeni Başlayanlar Ne Yapmalıdır?
Yogaya yeni başlayacakların bazı kurallara dikkat etmesi gerekir. Yogaya başlamadan önce, kişinin kendini tüm sıkıntılarından arındırmaya başlaması ve yoga öğretilerine uymaya kendisini alıştırması gerekir.
- Yogaya yeni başlayanlar, duruş tekniklerini en doğru şekilde uygulayabilmek için bir yoga eğitmeni ile çalışmalıdır.
- Yoga yapılırken, kişinin kendini rahat hissedeceği kıyafetler giyilmelidir.
- Yoga yapmanın en uygun saati, sabah saatleridir. Ancak bu mümkün olmuyorsa ortam hazırlandığında ileri saatlerde de yapılabilir.
- Yoga yapılırken, aç olunmalı ya da en azından yogaya başlamadan 2-3 saat önce yemek sonlandırılmış olmalıdır.
Temel Yoga Hareketleri Nelerdir?
Temel yoga hareketleri yapılırken kişinin hem zihinsel hem de fiziksel olarak kendini rahat hissetmesi çok önemlidir. Yoga duruşlarında temel, doğru nefes alıp vermektir.
- Dağ duruşu
- Aşağı bakan köpek duruşu
- Savaşçı duruşu
- Ağaç duruşu
- Köprü duruşu
Temel yoga hareketleri yapılarak, duruş daha güçlendirilir. Dizlerde ve eklemlerde, esneklik artmaya başlar. Yoga ile stres ve anksiyete ile yaşayabilme becerisi gelişmeye başlar.
Yoga Hareketleri Nasıl Yapılır?
Yapılan yoga hareketlerinin hepsinin bir anlamı vardır. Dağ duruşu ayakta yapılır. Bu hareket ile kişi omuzlarındaki gerginliği atmak, ağırlığı ayak tabanlarına eşit olarak dağıtmayı öğrenir. Kollar iki yana rahatça bırakılır ve derin bir nefes alıp verme hareketi yapılarak hareket bitirilir.
Aşağı bakan köpek duruşuna dört ayak üzerinde başlanır. Ayak parmakları birleştirilir ve popo tavanı gösterecek şekilde yukarı kaldırılır. El bilekleri baskıyı azaltmalıdır. Bunun için işaret parmağı ile baş parmağı, eklem yerlerine basılır. Bu hareket ile üç kere derince nefes alınıp verilmelidir.
Mat üzerinde sağ ayakla bir bacak boyu geriye gidilerek sol dizin bükülmeye çalışıldığı hareket Savaşçı hareketidir. Ayak bileği ve diz aynı hat üzerinde sabitlenmelidir. Kalçalar, matın uzun kenarına paralel şekle getirilmelidir. Kollar iki yana uzatılır ve alınıp verilir.
Ayakta yapılan Ağaç duruşunda kollar, her iki yana düz bir şekilde uzatılır. Sol ayak yere sabitlenir. Dizler yavaşça bükülür ve sağ ayak yerden kaldırılarak hafif şekilde öne eğilinir. Sağ ayak bileğinden tutularak bol bacağın iç kısmı tutulur. Bükülen sağ diz, tam sağ tarafı göstermelidir. Eller, kalp üzerinde birleştirilerek bakışlar tek bir noktada birleştirilir. Köprü duruşunda ise mat üzerine sırtüstü yatılarak omuzların altına yumuşak bir şeyler konur. Dizler bükülür ve ayaklar mümkün olduğunda kalçalara yaklaştırılır. Nefes alırken, kasıklar karna doğru itilir ve kalçalar yukarı kaldırılır. Kalça ve ayakların iç kısmı, birbirine paralel tutulur. Kollar omuz üzerinde yanlara doğru açılır. Yaklaşık 30 saniye ile 1 dakika arasında nefes alıp vererek kalçalar yere indirilir.