Kategoriler
Doğru beslen!

Fitness Yaparken Protein Tüketmek Sakıncalı Mı?

Sağlıklı ve uzun bir yaşam için spor çok önemlidir. Ama yanlış uygulandığında faydadan çok zarar da sağlayabilir. Bilinçli bir şekilde yapılmayan egzersiz çeşitleri, yapılan ani ve bilinçsiz hareketlerin etkisiyle kas dokusunu zayıflatmaya, incinmelere ve hatta sakatlıklara bile sebep olabilir. Aç kalarak zayıflamaya çalışan bazı kişilerde ise, vücut vitaminsiz kalır ve vücudumuz zayıf ve güçsüz kalarak bağışıklık sistemimizin çökmesine bile sebep olabilir. Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenme ve düzgün yapılan bir spor şarttır. Vücudumuza her gün gerekli miktarda karbonhidrat, protein ve yağ almak bizim en büyük görevimizdir. Bunları yapıp haftada da en az 3 gün spor yapınca sağlıklı bir yaşam süreriz.

Gerekli Proteini Alamıyorum!

Her gün yeteri kadar protein alamadığımız bir gerçek. Ama vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri de protein. Kaslarımız, beynimiz ve daha birçok hayati önem taşıyan organlarımız için yeterince protein tüketmek gerekir. Genelde sporcular başta olmak üzere artık spor yapmayanlar da protein tozuna yönelmektedir.

Nedir Bu Protein Tozu?

Yüksek oranda protein içeren besinlerin başında peynir, et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, yeşil mercimek, çökelek, nohut, badem ve hatta kabak çekirdeği gelir. Herkes ister tabi ki her gün et yemek ama bu ekonomide her gün et yemek büyük lüks artık. Bu sebeple de insanlar protein tozuna yönelme eğilimi gösteriyor. Ortaokulda proteinin aminoasitlerden oluştuğunu öğrenmeyen yoktur. Peynir altı suyundan elde edilen protein tozları, süt ve yumurta proteininden oluşmaktadır.

Yararlı Bir Şey Mi?

Protein tozları genellikle kas yapmak, sporda enerjiyi arttırmak, zayıflamak ve günlük alınması gereken protein miktarını almak için kullanılmaktadır. Özellikle anne ve babalarımız protein tozu kullandığımızı öğrenince çok endişelenirler. Bunun sebebi internette, televizyonda ve komşu teyzelerimizin anlattığı korkunç hikâyelerden kaynaklanmaktadır. Adı üzerinde protein tozu yani içinde protein olmasından kaynaklı bu ürün tercih edilmektedir. Yani bunu proteinlerin özü olarak düşünebiliriz. Yani mesela peynir altı suyundan yapılan lor peynirde de yüksek protein bulunur. Ama her gün kilolarca lor peynir yemek de imkânsızdır. Bu sebeple insanlar pratik olanı seçmektedir. Küçük toz saklama kaplarına koyup her yere yanınızda götürebilirsiniz. Süte veya suya katıp içebilirsiniz.

Protein Tozu Çeşitleri

Tadını beğenen de var beğenmeyen de. Tadı önemli değil kaslarım olsun yeter diyenler de elbette var. Ama damak zevkinize düşkünseniz bu kısım sizi daha çok ilgilendirebilir. Çikolatalı, çilekli, muzlu gibi birbirinden değişik aromalı protein tozları vardır. Benim en beğendiğim çikolatalı olanı. Sütle yapıldığında soğuk çikolata gibi oluyor. İçerik bakımından da kendi içlerinde 3’ e ayrılıyorlar. Genelde kreatin ve bcaa içeriği yüksek olanlar tercih sebebi oluyor.

Kreatin ve Bcaa nedir?

Bcaa bir tür amino asittir ve genelde sporcular tarafından kullanılır. Spordaki enerjilerini ve performansını arttırmaya yarar. Kreatin de yine önemli bir aminoasittir. Glisin, arjinin ve metiyon aminoasitlerinin birleşiminden oluşur. Kesinlikle steroid değildir. Glisin, arjinin ve metiyon amino asitlerinin bir birleşimidir.  Egzersiz yoğunluğunuzu arttırmaya yarar.

Hiç Mi Zararı Yok Protein Tozunun?

Çoğu insan çok zararlı olduğunu iddia ederken, hiçbir zararı olmadığını da söyleyen var. Hangisine inanacağımızı şaşırdık doğrusu. Trans yağ doludur. Bundan tamamen uzaklaşmak lazımdır. Hatta ithalini bile yasaklamak lazım. Çünkü trans yağlar vücudu geliştiriyor diye spor salonlarında sunuluyor. Güya kontrol altında ama protein tozu adaleyi büyütüyor. Kalp de bir adale. Kalbi de büyütüyor. Onun için de kalp krizi geçiriyor genç yaşta sporcularımız. diyen doktorlarımız da mevcut iken hiçbir zararı olmadığını ve hatta yararlı olduğunu savunan spor hocaları da çoğunluktadır. Spor hocaları yan etki olarak sadece laktoz toleransı olabileceğini söylüyor. Bu da sütün yan etkisi olduğunu bildiriyorlar. Her şeyde olduğu gibi fazlası tabi ki de zararlıdır. Kutunun üzerindeki ölçüye göre kullanılmalıdır.

Kullanmaması Gerekenler

Çeşitli böbrek hastalıkları olanlar, karaciğerinde sorunları olanlar, 18 yaşından küçükler, sütte bulunan laktoza karşı alerjisi olanlar, hamileler, yeni doğum yapmış anneler, kalp sorunları olanlar ve karaciğer yağlanması olanlar kesinlikle kullanmamalıdır. Uzun süreli kullanımda da sağlığınızı bozma ihtimali vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir