Kategoriler
Doğru egzersiz yap!

Sakatlıklardan Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

Spor yapanlar bilir ki sakatlanma riski her zaman vardır. Burada riski en aza indirgemek ve olası sakatlıklarda davranış biçimi çok önemlidir. Spora başlamadan önce ve spor esnasında bazı temel bilgileri edinerek kendinizi koruma oranınızı arttırabilirsiniz.

Doktor Kontrolü Önemli

Öncelikle hangi sporu yapıyor olursanız olun öncesinde mutlaka kontrole girmek gerekir. Genel sağlık taraması ile olası senaryolar üzerinde düşünebilirsiniz. Bireysel olarak kas zayıflığı, iskelet sisteminin durumu, kuvvet, denge veya esneklik gibi durumları bilmek önemlidir.

Isınma ve Soğuma Hareketleri Atlanmamalıdır

Profesyonel sporcuların asla atlamadığı ancak yeni başlayanların ve gücünü direk egzersizlerine vermek isteyenlerin atladığı iki basamaktır. Isınma hareketleri antrenman başlamadan yapılmalıdır ve unutulmamalıdır ki bu hareketler de egzersizlerinizin bir parçasıdır. Bu egzersizler ile yumuşak doku zedelenmelerini, tendon ve bağlarınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca kaslarınız da ısınacak ve antrenmanınızın daha verimli geçmesini sağlayabilirsiniz. Soğuma egzersizleri ile vücut ısısını ve kaslardaki ısıyı yavaş yavaş soğutacağından hem genel sağlığınız için hem de kaslarınız için çok gereklidir. Sakatlanma oranını düşürmek istiyorsanız başında ve sonunda mutlaka bu egzersizlere yer vermelisiniz.

Kendinizi ve Yaptığınız Sporu Tanıyın

Kişinin yaşı, kilosu ve sporcu geçmişinin önemli olduğu gibi yaptığınız spora dair olası tehlikeleri de düşünmeniz gerekmektedir. Örneğin bazı sporlar kadınlara daha kolay gelirken bazı sporlarda biraz daha erkeklere yöneliktir. Bunun sebebi kadınların hormonal durumu, beden gerginliği ve vücut kitle indekslerindeki farklılık sakatlanma durumlarını da değiştirmektedir. Yapılan araştırmalara göre erkeklerin kadınlara göre diz eklemlerindeki bağ yaralanmaları daha düşüktür. Bunun gibi bedensel farklılıklar oluşabilmektedir.

Antrenman Seviyeniz

Yapılan araştırmalara göre antrenman düzeyi fazla olan sporcular az olanlara göre daha az sakatlanmaktadır. Bunun sebebi elbette ki antrenman şiddeti fazla olan sporcuların iskelet ve kas sistemlerinin daha kuvvetli ve daha esnek olmasının yanı sıra bedensel olarak güce de alışkın olmalarıdır. Bu sebepten özellikle yeni başlıyorsanız bu durumu düşünmeli ve kendinizi daha fazla kollamalısınız.

Psikolojik Durum Sakatlanmaların Önünü Açabilir

Belki de aklımıza en gelen bir özelliktir. Ancak uzmanlar bir sporcunun motivasyonunu, kendisine koyduğu hedefi ve stresinin sakatlanmaya yol açabileceğini söylemektedir. Bunun sebebi kişinin zihnindeki olumsuz düşünceler ve özgüven eksikliği sadece zihni değil bedeni de etkilemektedir. Örneğin düşük mod ile yaptığınız antrenmandan çoğu zaman istediğiniz verimi elde edemezsiniz ve bu durum bedenin iskelet sistemini de etkilemektedir. Kasların spor yaparken esnemesi gerekir ve gergin olduğunuz dönemlerde bu durum sürekli sıkılaşmaya ve daha da gerginleşmeye sebep olursa kaslarınız da bir sakatlık yaşamanız çok olası bir durumdur.

Önleminizi Alın

Tüm bunların yanında elbette ki bir amaç için yapılmış koruyucu ekipmanları kullanmak gerekir. Çünkü her zaman kendimizi koruyamayabiliriz ve bu sebepten geliştirilmiş tıbbi malzemelerden destek alabiliriz. Sporcuyu olası sakatlanmalara karşı koruyan ve kendini daha güvende hissettiren bu ekipmanlar aynı zamanda antrenmanınızın daha verimli geçmesini sağlayacaktır. Onları kullanmaktan çekinmeyin. Sadece tıptan değil aynı zamanda kıyafetlerinizin de yaptığınız spora uygunluğu önemlidir. Kullandığınız ayakkabı, kıyafet veya ekipman yaralanma ve sakatlanma üzerine etkilidir. Bu durum birden değil uzun bir süreçte de gerçekleşebilir. Örneğin uygun olmayan bir ayakkabı ile fitness yapıyor veya koşuyorsanız ileri de ön çapraz bağlarınızda zedelenme yaşama ihtimaliniz çok yüksektir. Bunun gibi sebeplerden ötürü kendinizi psikolojik olarak hazırlayıp en uygun ekipman ve kıyafetler ile yaptığınız hareketlerin doğruluğundan emin olarak riskleri de hesaba katarak antrenman yapmak çok daha sağlıklı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir