Kategoriler
İlk adımı at!

Zorlu Yollardan Yukarıya! Sporun Psikoloji Üzerinde Etkisi

Sporun psikolojik ve biyolojik birçok yararı vardır. Ayrıca iki durumda birbirini etkiler. Spor yapan insan sağlıklı bir bedene kavuşacağı için psikolojik durumu da yükselişe geçecektir. Ya da yeni spora başlayan birinin psikolojik durumu iyiye doğru gideceğinden biyolojik değerleri de değiştirecektir.

Spor Yapmak Psikolojiyi Nasıl ve Ne Şekilde Etkiler?

Spor yaparken bazı hormonlar vücutta harekete geçer. Bu da mutluluk gibi bazı hormonların çalışmasına yardımcı olur. Bu kanıtlanmış bir değerlendirmedir. Dünya Sağlık Örgütü 2005 yılında ruh sağlığını koruyan aktivite olarak önlemler arasında olduğunu belirtmiştir. Günlük ise yarım saat spor yapma önerisinde bulunmuştur. Düzenli spor yapma durumunda depresyon etkilerinin en aza indiği gözlemlenmiştir. Çünkü spor yapmak melatonin, dopamin ve endorfin gibi mutluluk hormonlarının çalıştırılmasında etkilidir.

Spor Yapmak Hangi Psikolojik Hastalıklarının Oluşmasını Engeller?

Son yılların en yaygın hastalıklarından birisi depresyondur. Depresyon öncelikle kötü ruh hali olarak kendini göstermektedir. Böyle hissedilen durumlarda spora başlamanın bu evrenin depresyona evrilmesini engellediği açıktır. İş yaşamı ya da özel hayat depresyon oluşumunda etkilidir. Bu yüzden uzmanlar bu gibi durumlarda spora yönlenilmesi gerektiğini belirtir. Dış görünüm de psikolojiyi etkileyen etkenler arasındadır. Spor yapan insanlar da daha fit bir görüntüye sahip olacağından psikolojik olarak iyi hissedeceği söylenmektedir. Uykusuzluk ve yorgunluk gibi psikolojik temelli ruhsal ve fiziksel hastalıklar da sporla tedavi edilebilmektedir.

Sporun Psikoloji Üzerindeki Bazı Temel Etkileri

Zihinsel uyanıklılığı sağlar. Bu yüzden işte ya da sosyal yaşamda daha aktif olmayı sağlar. Ani ruh değişimlerini dengeleyerek sonradan pişman olunup kafaya takılan durumları engeller. Kolay ve kaliteli uyku sağlar. Uykunun kaliteli olmadığı ve uyku tutmadığı  günlerde olandan daha iyi hissetmeyi sağlar. Güven duygusu üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Kişinin güvenini kazanmasını sağlayarak çevresine olan tutumunda etkili olur. Kendine güvenle birlikte iş hayatı ve özel hayatında daha etkin olunmasını sağlar.

Spor Türlerinin Psikoloji Üzerinde Etkisi

Uzakdoğu sporları kişisel gelişimde önemli rol oynandığı için psikolojiyi de iyi yönde etkileyecektir. Çünkü bu spor türünün temelinde ahlak ve insana olan saygı yatmaktadır. Genellikle bireysel spor dalında olduğu için kişinin kendine olan güvenini arttırarak başarı duygusu sağlayacaktır. Futbol basketbol takım sporları takım arkadaşlık aile hissiyatı verdiği için psikolojik olarak kişiyi iyi hissettirir. Güven duygusu kazandırdığı ve bir takımın parçası olma hissini verdiğinden depresyon gibi hastalıklara da iyi gelmektedir.

Ruh Sağlığına İyi Gelen Popüler Spor Dalları

Antibiyotik gibi ilaçlara başvurmak yerine spor ile ruh sağlığını korumak hem beden hem ruh sağlığı için daha iyi bir yoldur. Bilimsel açıklamalar da sporla tedavinin daha doğru bir yol olduğu görüşündedir. İnsanların son yıllarda organik beslenme ile birlikte fitness gibi sporlar da artmıştır. Ancak iyi bir bedene ve psikolojiye sahip olmak için yapılabilecek başka spor dalları da bulunmaktadır. Su sesinin insanları psikolojik yönden iyi etkilemektedir. Yüzme sporu da suda olduğu için psikolojiye iyi yönde etki eder. Koşu yapmak özellikle sabah saatlerinde ormanlık bir alanda koşmak uyku düzenini de sağlayarak psikolojiyi iyi yönde etkiler. Zumba son yıllarda özellikle kadınlar arasında oldukça yaygınlaşmıştır. Müziğin insan ruh sağlığı üzerinde büyük bir etkisi olduğu bilinen bir gerçektir. Müzik ve spor birleşimi olan bu tür mutluluk hissi verebilmektedir. Takım sporları yapmak son yıllarda insanlar da yalnızlık yüzünden görülen depresyona etkisi büyüktür. Bir takıma ait olma hissinin psikolojik olarak insanları rahatlattığı bilinmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir