Kategoriler
Kendini motive et!

Kronik Yorgunluk Sendromu Yaşıyor Olabilir Misiniz?

Dinlenseniz dahi yorgunluğunuz geçmiyor ve uzun süredir kendinizi çok bitkin hissediyor iseniz kronik yorgunluk sendromuna yakalanmış olabilirsiniz.  Uyku saatinize dikkat ediyor ancak ne kadar uyusanız dahi yorgun uyanıyor iseniz ve bu uzun süredir devam ediyor ise altında yatan diğer nedenleri de irdelemeniz gerekebilir. Stres, iş yerindeki huzursuzluk, mevsim geçişleri veya mutsuzluk da bu durumu yaşamanıza neden olabilir. Tükenmişlik sendromu olarak da adlandırılan bu dönemde kişiler sosyal hayattan uzaklaşır ve bu süreç giderek artar. Kronik yorgunluk sendromuna yakalandığınızı düşünüyor ve belirtilerini merak ediyor iseniz detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Tükenmişlik Sendromu

Kişinin özel hayatını da etkileyen bu süreç özellikle herhangi fiziksel bir rahatsızlığa yakalanmayan kişiler için yorumlanır. Kronik yorgunluğa sebep olacak diğer bir olgu ise vitamin eksikliğidir. Tükenmişlik sendromu için uzmanlar en az altı ay kadar sürecin devam etmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Altında Yatan Sebepler

Düzensin beslenme, bağışıklık sisteminin zayıflaması, bazı enfeksiyonlar, çok fazla strese maruz kalmak ve uyku problemleri kronik yorgunluk yaşamanıza neden olabilir. Bu sendromu yaşamak için belirli bir yaş aralığı olmamakla birlikte genellikle orta yaşta görülmektedir. Mutsuzluk hormonunun az salınması gibi sebeplerde neden olabilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Öncelikle rahatsızlıkların 6 ay ve daha fazla sürmesi gerekmektedir. Dinlenseniz bile geçmeyen yorgunluğunuza ek olarak uzun süreli sersemlik hissi, önemli olan detayları dahi unutkanlık yaşıyorsanız, spor yapıyor iseniz bir günden daha fazla süren kas ağrıları, en az 8 saat uyunmasına rağmen kendinizi uykusuz hissediyor iseniz, bulantı, depresyon hali, fazla enerji kaybı, çabuk yorulma, konsantrasyon bozuklukları, ateş yüksekliği, ani duygu değişimleri ve boğaz ağrısı belirtileri arasındadır. Bu belirtilerden birkaçına 6 aydan daha uzun süre yaşıyor iseniz doktora başvurmanız gerekmektedir.

Tedavisi Nasıl Olabilir? Neler İyi Gelir?

Kronik yorgunluk sorununu aşabilmek için öncelikle bir uzmandan yardım alınabilir. Gerekirse doktorunuz tarafından ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. İlaç tedavisinin yanında beslenme programı da düzenlenmelidir. Beslenme düzenine ek olarak uyku üzerinde de çalışılmalıdır. Ayrıca gerekirse vitamin takviyesinde de bulunabilirsiniz. Psikiyatrist desteğinin şart olduğu bu dönemde tek başınıza hareket etmeniz önerilmez. Bu durum süreci uzatabileceği gibi aynı zamanda daha kötü sonuçlar da doğurabilir. Kronik yorgunluğu için dilerseniz aile hekiminize de başvurabilirsiniz. Bunun yanında dahiliye, nöroloji, psikiyatri ve dahiliye gidebilirsiniz. Tedavinin yanında doktorunuzun da önerisi ile bitkisel destekte alabilirsiniz. B grubu vitaminleri sinir hücrelerini desteklediğinden iyi gelebilir. Ayrıca üzüm çekirdeği, ceviz ve keten tohumu depresyon, aksiyete ve konsantrasyon bozukluğuna iyi gelmektedir. Ayrıca Omega-3 ve Omega 6 vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden vücut direncini de arttırmaktadır. Meyan kökü çayı kronik yorgunluğa iyi geldiği yapılan deneyler sonucunda açıklanmıştır. Ciddi bir rahatsızlık olarak kabul edilen bu sendrom için kesin sonuç doktor raporu ile açıklanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir