Kategoriler
Kendini motive et!

Sporla Yenilebilen Hastalıklar

İnsanların bedensel hareketlere ve vücut kondisyonları düzenli bir biçimde aktive etmelerine ihtiyaç vardır. İnsan bedeni yediği gıda, yorucu iş hayatı ve çevresel faktörler nedeniyle kısa zamanda yıpranabilen ve hasar gören vücutlara sahip olmuştur. Bu hasarlar bazen gözle görülmeyen kanser, obezite ve çağımızın hastalığı haline gelen alzheimer hastalığı da olabiliyor. Peki bu hastalıkları sporla yenebilmek gerçekten mümkün mü?

Kanserin tedavisi spor: Vücudumuzun belli yerlerine hücrelerimizin DNA bozuklukları ve stres altındayken vücudumuzun düzensiz bir şekilde çalışması sonucunda kanser hastalığına yakalanabiliriz. Aslında yediğimiz gıdalar ve maruz kaldığımız radyasyonla bunun çağımızın hastalıklarından biri olması çok da kaçınılmaz bir şey değildi. Fakat çağımızın asıl hastalığının hareketsizlik olduğunu söylemek daha doğru olur. Vücudumuzun görevlerini yerine getirmesi için günlük bedensel hareketler yapmalı ve spor- sağlık ilişkisini unutmamalıyız.

Obezite ve spor:  Obzite doğuştan gelen bir hastalık değildir. Çoğu zaman yaşlılığa doğru ya da ergenlikte kendisini gösteren obeziteyi yenebilmek için günlük olarak koşu, tempolu yürüyüş ve esneme hareketlerini yapmalıyız. Bu bedenimizin ihtiyacı olduğu kadar yemek yeme alışkanlığı edindirmeyecektir. Ama hücrelerimiz yenilendiği için daha çabuk obeziteden kurtulmamızı sağlayacaktır.

Sporla Alzheimera Yakalanma Riski Azalıyor

Kanser rahatsızlığından sonra, alzheimera da etkisi olan sporun bu iki hastalıkla ortak olduğu nokta hücrelerin yenilenmesi ve bedenin daha çabuk toparlanması üzerine. İsveç’teki araştırmaların sonucunda beyin hücrelerini yenileyen spor aktiviteleri insanların yaşlılıkta daha az hastalıkla uğraştığını ve alzheimera riskini %25’in altına düşürdüğü üzerine açıklamalarda bulunuldu. Günlük olarak yeme ve içme alışkanlıklarımızın yanı sıra, bir spor salonuna da yazılarak düzenli bir alışkanlık edinmek gelecekteki yaşantınız için önemli.

Romatizma ve kemik hastalıklarını sporla yenebilirsiniz: Günlük aktivitelerimizi kontrol ettiğimizde, birçoğumuz işe ya da okula arabayla gidiyor, alış veriş merkezlerinden yürüyen merdivenleri tercih ediyor ve evimize çıkarken asansör kullanıyoruz. Bunları yaparken ne kadar kalori alıyor, ne kadar kalori yakıyoruz peki? Dünyadaki araştırmalar günlük olarak aldığımız kalorinin sadece % 20 sini yakabildiğimizi gösteriyor. Geriye kalan yağ, zararlı maddeler ve kullandığımız ilaçlar vücudumuzda büyük bir risk taşıyor. Üstelik kasız ve kondisyonsuz bir bedenden kaynaklı sürekli romatizma ve kemik hastalıklarıyla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Vücudumuzun hareketleri ne kadar azalıyorsa, hastalık olasılıkları da o kadar artıyor.

Sabahları erken saatte spor yapılmalı: İnsan doğası gereği avcılıktan bugünlere gelmiş bir canlı olarak, kaslı ve hareketli bir vücuda ihtiyaç duyar. Bedeninizin size verdiği ve vereceği nimetlerden faydalanın. Sabah spor yaptığınızda vücudunuz yenilenir ve daha dinç hissedersiniz. Çünkü sabah yapılan sporlarda vücut yağ yakmaya ve esnemeye daha müsaittir. Yemeklerden sonra yapılan sporla, sabah küçük bir kahvaltı sonrası yapılan spor arasında yakılan yağ ve kalori arasında büyük bir fark vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir