Herkes hayatının bir döneminde uyku sorunu yaşamış veya yaşayacaktır. Stresli günler, düzensiz yaşam, uykunun bilinçaltında geriye atılması gibi birçok nedene bağlı olarak yetersiz ve kalitesiz uyku döngüsü başlayabilmektedir. Bireylerin sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için öncelikle günde sekiz saatini uykuda geçirmesi gerekmektedir. Bu sürenin daha az olması ise kişide duygusal, fiziksel ve zihinsel sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Uyku kişinin günlük hayatında ihtiyacı olan enerjiyi sağlayabilmesi açısından önem kazanırken azlığında ise büyük sorunlara yo açabilmektedir. Uykunun hayatımızdaki yeri ayrıntıları ile yazımızda…
Düzensiz ve Yetersiz Uykunun Zararları
Uyku için birçok deney ve araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmalar sonucunda yetersiz uyuyan kişilerin felç geçirme olasılığı artarken aynı zamanda beyin kanaması riski de yükselmektedir. Günde beş saatten az uyuyor iseniz bu risklerin arttığını düşünerek dikkatli yaşamalısınız. Az uyuyan kişilerin iştahının arttığı da kanıtlanmıştır. Uykusuzluk ile vücudun hormonal dengesini bozulması ile kişiler sürekli yeme eğilimi göstermekte olup bu da obeziteye kadar giden sürecin önünü açmaktadır. Az uyuduğunuz için hafızanızın bunaldığını fark etmeniz ise mümkündür. Uzun süreli uykusuzluk sürecinde kişilerde kavrama ve öğrenme zorluğu gözlenirken ayrıca hafıza kaybına kadar gidebilen kalıcı sağlık sorunları yaşanabilmektedir.
Uyku Kalitesini Arttırmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Gece uyku kalitenizi arttırmak için gün içerisinde dinlenmek amacıyla da olsa uyumamaya özen gösterebilirsiniz. Kısa ve kesik uykular yerine gece saatlerinde derin uykuyu tercih etmelisiniz. Uyuduğunuz yerin sessizliği, karanlığı ve oda sıcaklığı önemlidir. Yatak odanız ne çok sıcak ne çok soğuk olmalıdır ve mutlaka karanlıkta uykuya dalmaya çalışılmalıdır. Her akşam aynı saatte yatağa girmeye özen gösterilmelidir. Başlarda uyuyamasanız dahi vücudunuz bu düzene alışacak ve yatağa girdikten kısa süre sonra uykuya daldığınızı hissedeceksiniz.
Yatakta olduğunuz süre zarfınca uykunuzu kaçıracak ve sizi düşünmeye zorlayacak konulardan uzaklaşarak zihninizi düşünmekten geri alamıyor iseniz sizi mutlu edecek olumlu şeyler düşünmeye çalışabilirsiniz. Yatakta kitap okumak veya ılık bir duş sonrası uykuya geçmek yine uyumanızı kolaylaştırırken düzenli olarak egzersiz yapmayı da ihmal etmemelisiniz.
Bağışıklık Sisteminiz İçin Önemlidir
Kolay grip olan veya çok çabuk rahatsızlanan kişilere baktığınızda mutlaka temelinde uyku sorunu da yatmaktadır. Az uyumak bağışıklık sistemini zayıflatan önemli etkenler arasındadır. Bağışıklık sistemi vücudumuzun doğal savunma mekanizması olduğu için Covid-19 hastalığını yaşadığımız şu günlerde uykunuza da dikkat etmenizde yarar vardır. Uykusuzluk sadece solunum yolu rahatsızlıklarını değil kanser gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini de arttırmaktadır. Kanserli hastalar üzerinde yapılan araştırmalar uyku ile doğrudan bağlantısı olduğunu ortaya koymuştur.
Sporun Uykuya Etkisi
Deneyler sonucunda sporun iyileştirici etkisi uyku üzerinde de gözlenmiştir. Egzersiz programlarının düzenli uygulanması kişide mutluluk hormonunun salgılanmasını arttırırken aynı zamanda vücut dinlenme ihtiyacından uykuya geçişi kolaylaşmakta olup uyku düzenini ve uyku kalitesini arttırmaktadır.